Суђено му је у одсуству.

Специјални суд у Пакистану осудио је бившег председника Первеза Мушарафа на смртну казну због велеиздаје.

Бившем председнику, генералу у пензији, суђену је у одсуству, пошто је пре неколико година напустио земљу због лечења.

Подсетимо, Специјални суд у Пакистану подигао је пре пет година оптужницу против Мушарафа за велеиздају због тога што је суспендовао устав земље и увео ванредно стање 2007. године.

Мушараф се на рочишту изјаснио да није крив по свих пет тачака оптужнице за велеиздају тврдећи да је побољшао пакистанску економију током свог мандата и и допринео њеном напретку.

Мушараф (рођен 1943. године) је бивши председник Пакистана, генерал и начелник Генералштаба пакистанске армије. Дошао је на власт војним пучем 12. октобра 1999, а председник је постао 20. јуна 2000. године. Поново је изабран за председника 6. октобра 2007. године. Поднео је оставку 18. августа 2008. како би избегао смену.

Војну академију је завршио у Какулу као 11. у класи. Дипломирао је на штабном колеџу у Квети, колеџ националне одбране у Равалпиндију и Краљевски колеџ у Енглеској. Распоређен је у артиљеријску јединицу. Суделовао је у индијско-пакистанском рату 1965., као поручник у артиљерији. Његова јединица је била део прве оклопне дивизије, која је извршила велики напад на индијску армију у сектору Кемкарана.

Иако је та дивизија била понос пакистанске армије и имала је надмоћ и у броју и у тенковима, доживела је тежак пораз. Кемкаран је постао познат као гробље пакистанских тенкова. У индијско-пакистанском рату 1971. био је командант чете специјалаца. Требало је да буду пребачени до Бангладеша, али пребачени су у Пенџаб. Плакао је када је чуо да се Пакистан предао. Касније постаје командант артиљеријске бригаде, па командант пешадијске дивизије. Септембра 1987. предводио је неуспешан напад групе специјалаца у Кашмиру на индијске позиције на глечеру Сјачен.

Генерал-мајор је постао 15. јануара 1991. и командује пешадијском дивизијом. Генерал-пуковник је постао 21. октобра 1995. и преузео је команду над И корпусом пакистанске армије. Када је 1998. генерал Џехангир Карамад дао оставку на место начелника Генералштаба, било је доста других генерала са јачим рангом. Међутим председник владе Наваз Шариф је поставио Первеза Мушарафа као оданог генерала. Током 1999. командује током Каргилског рата са Индијом. Тај сукоб је довео до неповерења између политичара и генерала. Шариф је покушао да нађе дипломатско решење сукоба.

Председник владе Наваз Шариф је покушао да смени Первеза Мушарафа док је он био ван земље. Генерали су одбили да прихвате Мушарафово смењивање, а Первез Мушараф је пожурио у земљу и укрцао се на редован авион. Наваз Шариф је наредио да се затвори међународни аеродром у Карачију. У војном пучу без проливене крви генерали су заузели аеродром и збацили владу Наваза Шарифа. Мушараф је стигао у авиону, којему је остало горива тек за неколико минута лета. Наваза Шарифа су ставили у кућни притвор и касније протерали, а Первез Мушараф је де фацто преузео власт. Тадашњи председник Пакистана Рафик Терар је остао председник до истека манадата јуна 2001, а онда Мушараф себе проглашава председником.

Оставите Коментар