У Дневнику HTV-а емитовам је бизаран прилог о девојци из Србије која је – успела да научи хрватски језик!

“Научити језик у само три године тако добро да можете ићи на такмичења, успех је и за врсне језикословце. А постигла је то седамнаестогодишња Теа Лончар из Карина која је материњи српски замнила матерњим хрватским, након што се породица вратила из Србије. Најбоља је ученица обровачке средње школе и ту не мисли да стане”, наводи се у прилогу HTV-а који потписује новинар Еди Шковрљ.

“HTV-ова екипа дуго није стрепила на снимању као пред седамнаестогодишњакињом Теом”, наводи се у бизарном прилогу.

“Пред Теом смо добро пазили шта и како говоримо јер анализирала је сваку нашу реч”, истакао је Шковрљ, тако још једном тероришући грађане Хрватске језичним пуританизмом који је увела власт Фрање Туђмана и због којег Хрвати стално живе у страху да не би нешто погрешно рекли, нарочито да не би употребили неки “србизам”, оцењује хрватски портал Index.hr.

Из Крушевца у Србији породицa се вратила пре три године, а баш толико година Теа већ учествује на жупанијском такмичењу из хрватског језика.

“То је фасцинантно како је она успела да свладати хрватски. Сад иде и на такмичење”, изјавила је Теина разредна Ивана Шегарић.

У сваком случају, фасцинантно је што је HTV објавио овакав прилог, а забавно је што се у прилогу који се бави језичном тематиком показује незнање о разлици између језика и дијалекта па се тако крушевачки дијалект представља као српски језик. Теи Лончар наравно желимо успех на такмичењима из хрватског језика, закључује портал Index.hr.

Оставите Коментар