Годишња производња лешника у Србији износи око 2.500 тона, али ипак то није довољно да подмири потребе српског тржишта, па се они увозе из европских земаља. Једно од решења лежи и проширивању засада под леском, а Институт за воћарство у Чачку ове године раније је кренуо са продајом садног материјала.

„Ми имамо веома повољне услове за производњу леске, ова воћна врста није захтевна за производњу. Малопродајна цена саднице из Института је 250 динара и са свим субвенцијама које наши произвођачи могу да добију, било од државе или локалних самоуправа, цена саднице изађе око 100 до 120 динара, што значи да приликом стандардне производње треба око 60.000 динара по једном хектару, што није велика цифра с обзиром да је то инвестиција за наредних 50 година”, изјавио је за РИНУ Милан Лукић, директор Института за воћарство у Чачку.

Према његовим речима леска може дати род од две до три тоне језгре по једном хектару, а ако знамо да се плаћа око 1000 динара по килограму у малопродаји, то јесте добра и сигурна инвестиција за све оне који имају расположиво земљиште, а немају времена да се активно баве пољопривредном производњом.

Најбоље су се показале италијанске сорте погодне за кондиторску производњу, које су изузетно квалитетне, доброг здравственог стања, сортне исправности и развијеност кореновог система, па је проценат примања скоро стопроцентна. Предност лешника јесте што расте и на местима где друге врсте не могу, у брдским условима, на већим надморским висинама и тежим земљиштима”, закључио је Лукић.

Једина мана у гајењу лешника јесте што се на род чека неколико година, али бенефити су много већи. Ово воће има вишетруку употребну вредност, а једно стабло може да рађа од 60 до 80 година. Продаја плодова није стриктно везана за одређене месеце у години, већ период продаје може да се бира. Притом, ово воће није захтевно за производњу и не захтева посебне услове складиштења у хладњачама.

Откупна цена лешника креће се од пет до седам евра, тако да по једном хектару у који је потребно улагање од неколико стотина, може се зарадити од три до седам хиљада евра.

Оставите Коментар