Широм Црне Горе данима се одржавају молебани и литије због спорног Закона о слободи вероисповести који представља удар на Српску православну цркву у тој земљи.

Јутрос у 6:30 из села Блишково, кренула је литија ка цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, где ће у 16:00 бити одржан молебан и централна литија до цркве светог Николе у Никољцу.

Јутрос у 6:30 из села Блишково, кренула је литија ка цркви светих апостола Петра и Павла, гдје ће у 16:00 бити одржан…

Gepostet von Bjelopoljske Novosti am Donnerstag, 23. Januar 2020

Мештани Блишкова и сви који крену са њима од полазне тачке прећи ће пут дугачак 50 километара, што ће бити најдужа од свих литија у Црној Гори, које су почеле као вид протеста због доношења закона о слободи вероисповести у скупштини Црне Горе.

Молебани се у већини црногорских градова одржавају сваког четвртка и недеље, а у литијама, које се организују након молитве, учествује велики број грађана.

Протести против контроверзног Закона о вероисповести настављају се и наредних дана.

Учесници молитвеног хода дугог 50 км кренули из Павиног Поља.

Gepostet von Bjelopoljske Novosti am Donnerstag, 23. Januar 2020

Црногорски Закон о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here