Широм Црне Горе данима се одржавају молебани и литије због спорног Закона о слободи вероисповести који представља удар на Српску православну цркву у тој земљи.

Јутрос у 6:30 из села Блишково, кренула је литија ка цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, где ће у 16:00 бити одржан молебан и централна литија до цркве светог Николе у Никољцу.

Мештани Блишкова и сви који крену са њима од полазне тачке прећи ће пут дугачак 50 километара, што ће бити најдужа од свих литија у Црној Гори, које су почеле као вид протеста због доношења закона о слободи вероисповести у скупштини Црне Горе.

Молебани се у већини црногорских градова одржавају сваког четвртка и недеље, а у литијама, које се организују након молитве, учествује велики број грађана.

Протести против контроверзног Закона о вероисповести настављају се и наредних дана.

Црногорски Закон о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Оставите Коментар