Испод Великог града смедеревске тврђаве крију се тајне још из средњег века. Права је мистерија и за археологе овај локалитет који се простире на око 11 хектара. За разлику од Малог града, некадашњег двора деспотске породице Бранковић, Велики град још није сасвим истражен.

О наводном благу деспота Ђурађа, а нарочито његове жене Гркиње Ирине Кантакузин, коју је народ прозвао Проклета Јерина, постоје многе легенде.

Неке од њих живе и данас, а једна каже да је благо деспотице скривено баш испод темеља утврђења. Како постоји предање да је била проклета, тако постоје и приче о њеном богатству за којим су безуспешно трагали чак и најискуснији ловци на благо.

Међутим, истраживања за сада демантују те мистериозне тврдње. Историја каже да су Ђурађ и Јерина побегли одавде преко Дунава након пада Смедерева под Турке, а археолози још нису пронашли пут до њиховог богатства, јер владари нису сахрањивани са благом.

А ни вишегодишње трагање стручњака за остацима Благовештенске цркве коју је деспот подигао у свом здању није уродило плодом. Очајнички тражећи начин да спаси Србију, Ђурађ је одлучио да мошти Светог Луке откупи од султана и пренесе их из Рогоса у Смедерево, да штите престони град. Похранио их је управо у Саборној цркви Благовештења, али остаци ове светиње нису откривени и нема података шта се с њом збило након пада града на Дунаву.

Иако су многи замишљали да ће светлост дана једном угледати ковчези и ћупови са благом Бранковића, до сада је у смедеревској тврђави пронађена једна минђуша током 1968. године и пре неколико година година пар златних наушница. На простору Малог града где је живела деспотска породица откривена је распарена минђуша. Зато се верује да је припадала Јерини или једној од деспотових ћерки, Катарини или Мари.

У југоисточном делу древног здања пролећа 2012. године откривен је сакрални комплекс чак из 10. века. Међу оронулим зидовима нађен је гроб са женским скелетом, а поред њега је пронађен пар златних минђуша из средњег века са двоглавим орлом, грбом династије Немањић. Наушнице имају и монограм М. П. А., што су иницијали Марије Палеолог, друге жене Стефана Дечанског.

Међутим, трагањима овде није крај, јер простора за даља истраживања смедеревске тврђаве, према тврдњама археолога има много, а да би се стекла целовита слика о прошлости све коцкице мозаика морају да се сложе.

А које то све тајне ово велелепно здање крије остаје још увек није потпуно јасно.

Оставите Коментар