Кинески професор Вен Ванг у ауторском чланку за лист „Саут Чајна морнинг пост“ тврди да се дешава устанак у одбацивању западног светског поретка.

Протекла година била је година „девестернизације“ јер све више држава – од Кине до Латинске Америке и земаља чланица Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) – „тихо, али одлучно одбацује западни светски поредак“, наводи Вен Ванг.

„Реч је о невиђеном устанку незападних земаља против поретка који је успоставио Запад у потрази за независнијим положајем“, пише кинески професор.
Истовремено истиче да „незападни свет представља слику која није раније виђена“.

„Одговор тих земаља на западну хегемонију не лежи нужно у конфронтацији, сукобу или инсистирању на проверама и равнотежама. Уместо тога, оне се једноставно ослобађају западне контроле, све више стављајући у први план своје националне интересе“, оцењује Ван Венг.

По његовим речима, главни захтеви тих земаља су демократичнији облик међународне политике и међусобно поштовање.

„Граде се равноправнији политички односи између Запада и остатка света и то ће бити важна црта светске политике у трећој деценији 21. века. У 2023. години неће бити лако, али покрет девестернизације је неповратан и само ће се развијати“, закључује професор.

Ти процеси се, прецизира он, протежу и на све већу „дедоларизацију“ светске трговине како се земље удаљавају од америчког долара, као и на „деамериканизацију“ технологије.

Оставите Коментар