БЛИЖИ СЕ РАСKОЛ У ЕВРОПСKОЈ УНИЈИ? Санкције Русији створиле неслагања, ових СЕДАМ ДРЖАВА не пристају на компромис

0

И док европски званичници спорадично истичу да би плаћање руског гаса у рубљама представљало кршење санкција против Русије, списак европских држава које су прихватиле нове услове плаћања Русији, све је дужи.

Цела прича иде у правцу да је сад и више него јасно колико су опречне изјаве из Брисела о томе да ли плаћање руског гаса у рубљама представља кршење санкција ЕУ или не.

Званичне европске институције више пута су упозориле да такво понашање „није прихватљиво“, али више пута смо могли да чујемо и збуњујуће поруке.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је компаније да се не повинују руским захтевима да гас плаћају у рубљама, јер се, како је навела, континент бори за уједињен одговор Москви, уз оцену да је јединствен европски фронт већ на тесту.

У прелиминарном писаном правном упутству које је приватно послато земљама, Kомисија је упозорила да би начин плаћања гаса „довео до кршења“ санкција ЕУ.

Међутим, у априлу је објављено упутство Kомисије компанијама да санкције ЕУ „не забрањују отварање рачуна код Гаспромбанке“. Ипак, сугерише се да би купци могли да затраже од руске стране да „испуне своје уговорне обавезе на исти начин као и пре усвајања Уредбе“.

И упркос захтевима за прецизнијим информацијама, ажуриране писане смернице Kомисије касније у априлу не помињу да ли ће рачуни у рубљама прекршити санкције ЕУ.

С друге стране, седам европских држава прихватило је нове услове плаћања руског гаса и отворило је два рачуна у Гаспромбанци, а 11 земаља је обавестило Гаспром да то не прихвата.

До сада су у три земље ЕУ престале испоруке руског гаса због одбијања њихових енергетских компанија да испоштују руско правило. Газпром је 27. априла у драматичној ескалацији затворио славине Пољској и Бугарској, после претњи да ће прекинути испоруке ако уплате не буду извршене у рубљама.

Финска је након Пољске и Бугарске трећа земља којој је Гаспром обуставио испоруку гаса зато што га не плаћа рубљама.

Овај руски услов прихватиле су Немачка, Италија, Француска, Аустрија, Мађарска, Словачка и Северна Македонија.

– Износ фактуре, који ће и даље бити деноминован у еврима, уплатићемо на рачуне у Гаспромбанци у складу са планираном процедуром, тако да је са наше стране обезбеђено благовремено плаћање нашем добављачу. Претпостављамо да конверзија у рубље неће изазвати никакве потешкоће … отварање рачуна је прошло потпуно глатко – изјавили су у немачкој компанији ВНГ која се бави увозом гаса, а која се налази у већинском власништву немачког регионалног снабдевача ЕнБW.

Италијански Ени је саопштио 17. маја да су започели процес отварања два рачуна у Гаспром банци, из предострожности (један у еврима и други у рубљама).

Нове услове плаћања одбиле су Пољска, Холандија, Бугарска, Данска, Летонија, Литванија, Финска, Велика Британија, Чешка, Словенија и Естонија.

Савет или обавеза

На састанку дипломата ЕУ средином маја, генерални директор Kомисије за енергетику Дитте Јуул-Јоргенсен рекао је амбасадорима да је Kомисија саветовала компанијама да не отварају рачуне у рубљама – али је престала да то назива кршењем санкција, према тројици људи упознатих са дискусија.

Она је додала да би, ако Гаспромбанка претвори евре или доларе у рубље, а да компанија из ЕУ то експлицитно не тражи, та радња могла да падне ван надлежности Kомисије за спровођење.

Портпарол Kомисије рекао је у уторак да неће „коментарисати детаље разговора са државама чланицама“.

Руска влада је саопштила да ће ове недеље објавити пуну листу страних компанија које су отвориле рачуне у рубљама у Гаспромбанци.

Немци у проблему

Док Пољска и Бугарска можда могу да се изборе, евентуални прекид снабдевања гасом других европских земаља, посебно Немачке и Италије могао би довести до смањења производње и извоза и угрозити опстанак многих малих и средњих произвођача у тим земљама.

Немачка централна банка прошле недеље је саопштила да би нагли застој гурнуо привреду у дубоку рецесију. Око 550.000 радних места и 6,5 одсто годишње економске производње могло би бити изгубљено током ове и следеће године, истиче ЦНН позивајући се на недавну анализу пет водећих економских института у земљи.

Оставите Коментар