Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију „Вижн плус“ да је идеја о „корекцији“ границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема, а само Косово је назвао „делом Албаније“, пренео је грчки портал „Прототема“.

„О чему говоримо данас са Грчком? О граници. О чему су разговарали Косово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Косова и Србије? Разговараћемо и о њима, јер је реч о процесу демаркације“, рекао је Рама, притом стављајући Грчку у исту позицију као и земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

Албански премијер је осудио све оне који се противе идеји о „корекцији“ косовских граница, називајући Косово „делом Албаније“.

„За мене је Косово део Албаније. Остало су питања Рамуша Харадинаја“, истакао је Рама реагујући на недавну изјаву косовског премијера да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Еди Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то „планом А“, и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку, пренео је Танјуг.

„Унија између Албаније и Косова није ’план Б‘, већ ’план А‘ и ја не замишљам ту унију у 21. веку као фолклорни чин“, рекао је Рама.

Како тумачи грчка „Прототема“, то значи да то уједињење не би било само културно или језичко, него суштинско и политичко.

Грчки портал оцењује и да те изјаве албанског премијера могу довести до непознатих последица за цео регион Балкана, с обзиром на то да ће етничка грчка мањина која живи у северном Епиру (у јужном делу Албаније) дефинитивно тражити решење за своје питање попут предлога за Косово.

Нова демократија: Рамине изјаве су претња безбедности

Реагујући на тврдње албанског премијера да су Атина и Тирана у преговорима о потенцијалној корекцији граница, функционер грчке опозиционе странке Нове демократије Јоргос Кумуцакос је истакао да такве тврдње угрожавају безбедност, преноси АНА-МПА.

„Тврдње господина Раме да преговара о граничном спору са Грчком, што је заправо део пројекта шире корекције граница на Западном Балкану, представљају озбиљну претњу за стабилност и безбедност региона“, истакао је Кумуцакос.

Он захтева од Владе Грчке да појасни и одговори да ли је укључена у разговоре са албанским званичницима о прекрајању границе између две земље.

Такође, Кумуцакос је позвао Владу да заузме званичан став поводом Рамине изјаве о корекцији граница у ширем региону.