Запад, снабдевајући Украјину оружјем, приближава се опасној линији директног војног сукоба са Русијом, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

„ Земље НАТО- а, као да се међусобно такмиче, настављају да испоручују оружје и муницију кијевском режиму, снабдевају га обавештајним подацима, обучавају војнике кијевског режима, дају оријентацију у вођењу непријатељстава, приближавајући се тако опасној линији директне војне сукоб са Русијом“, рекла је она.

Захарова је додала да је укупна војна помоћ Запада Украјини већ износила 42,3 милијарде долара, од чега више од половине долази из Сједињених Држава .

Она је нагласила да су земље „које издвајају тако огромне количине новца и испоручују оружје кијевском режиму, донатори, спонзори ове веома екстремистичке активности“. Стога НАТО настоји да „окриви било кога како би одвратио сумњу од себе“, рекла је Захарова.

Столтенберг: Реаговаћемо у случају притиска на Шведску или Финску

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је данас да ће Алијанса реаговати уколико Шведска или Финска буду „под притиском“ Русије или неког другог противника пре него што постану пуноправне чланице.

  • Незамисливо је да не делујемо уколико се Шведска и Финска нађу под било којим обликом притиска – рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са шведским премијером Улфом Kристерсоном, преноси Ројтерс.

Kристерсон, недавно именовани премијер Шведске, истакао је да ће се његова земља јасније и дубље укључити у контратерористичке активности НАТО-а.

Финска и Шведска су поднеле захтеве за чланство у НАТО-у у мају, али је Турска одмах блокирала њихов пријем, тражећи да те земље прогласе курдске организације за терористичке и изруче Анкари терористе.

Оставите Коментар