Монитор „Бодрог“, чији су топовски хици на Београд означили почетак Првог светског рата 28. јула 1914. године је током бурног XX века пловио под заставама четири државе које више не постоје: Аустроугарске монархије, Краљевине Југославије, НДХ и СФРЈ.

Графика: Pinterest - Бодрог у нападу на Београд
Графика: Pinterest – Бодрог у нападу на Београд

Пловећа челична тврђава, више не личи на онај брод који је током ратних година владао рекама. Ова оклопна речна топовњача некада је била страх и трепет Саве и Дунава. Брод је направљен за потребе аустроугарске војске 1904. године у Будимпешти и он је био у категорији такозваних бродова монитора. У то време, они су били веома моћно оружје, а Србија није имала довољно јаке топове како би се спасила од ових опасних пловећих машинерија. Иза њих су пловили пароброди вукући шлепове с хиљадама војника који су мислили да ће ушетати у Београд. Аустроугарска оклопна топовњача „Бодрог“ наредбу за напад чекала је усидрена у Земуну. После објаве рата допловила је до ушћа Саве у Дунав и одатле почела напад на Београд. 1914. године, 28. јула, нешто пре поноћи почела је да испаљује смртоносне пројектиле који су однели прве цивилне жртве.

Три пута је тонуо

Србија је окупирана, а „Бодрог“ је у међувремену ратовао и у Румунији, где га је 1916. године оштетила румунска артиљерија. Напуштен је пошто се 31. октобра 1918. године, због магле насукао код Винче. Тада га је запленила српска војска, а извучен је годину дана касније. Примљен је у морнарицу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1921. године.

Коришћен је до 1941. у Краљевини Југославије, да би га морнари југословенске морнарице поново потопили како не би доспео у руке непријатељу. У међувремену је још једном извађен, коришћен у Другом светском рату до 1944. године и поново потопљен, да би га 1952. извадила Југословенска војска.

Фото: Wikipedia - Монитор "Бодрог" у Одеси, 1904. године
Фото: Wikipedia – Монитор „Бодрог“ у Одеси, 1904. године

„Бодрог“ је пловио још десет година до 1962. године, када је постао понтон, што је до недавно и био.

Овај брод је од 1962. године под заштитом државе и оно што је важно истаћи је то да постоји само још један овакав брод сачуван у свету – реконструисани монитор „Лајта“ у Будимпешти.

Српски ратни трофеј – симбол успеха српске војске

Без обзира на свој значај, стари монитор „Бодрог“ је по преласку под заставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца добио и данас актуелни назив „Сава“. Стоту годишњицу од почетка Првог светског рата дочекао је потпуно заборављен. Нагризен рђом, коришћен је да би преко њега пристајала друга пловила. Постојали су планови да се брод санира и сачува, али се у то време још налазио у приватном власништву АД „Дунав група Агрегати – Нови Сад“.

Фото: www.skyscrapercity.com - Бодрог у руинирианом стању 2007. године
Фото: www.skyscrapercity.com – Бодрог у руинирианом стању 2007. године

Министарство одбране је откупило ово историјско благо које сведочи о победи Србије у Првом светском рату јер је тај брод постао ратни плен Војске Краљевине Србије. Проглашен је заштићеним културним добром Републике Србије 2006. године. Након што је очишћен од корозије и прљавштине, израђен је пројекат за санацију која ће се извршити у неколико фаза. Циљ Министарства одбране и Војске Србије је да се након санације претвори у брод-музеј и тада ће бити одлучено на којој ће се локацији брод налазити како би посетиоци могли да на њему оживе историју.

Траг једне епохе

Ова грдосија завршила је на обали престонице коју је узалудно покушавала да освоји. Била би права атракција да један овакав брод, српски ратни трофеј, буде пловећи музеј у својим пензионерским данима. То је историјски траг једне епохе, турбулентног XX века. Он је и симбол рата и страдања, али и успеха српске војске. Некадашњи „Бодрог“ је и ратни трофеј, али и део историје Дунава. Самим чудом је сачуван до данас и можемо бити поносни на то што се налази управо овде.

Ина Бореновић

Извор: 011info.com

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here