Вечерас је у Подгорици организована још једна литија у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести.

Свештенство Митрополије црногорско-приморске и грађани су након молебана у Храму Христовог Васкрсења прошли Булеваром Светог Петра Цетињског, поред старе Владе и моста Миленијум, након чега су се вратили испред храма.

„Све ово што се дешава… Одзвања ова неправда, али је ваше достојанство, мир и толеранција коју показујете ових дана задивило Европу и читави свет“, казао је парох подгорички, свештеник Предраг Шћепановић окупљеним грађанима испред храма.

Шћепановић је казао да су Спартанке и Атињанке децу училе да је Сунце веће од Пелопонеза, „а нас су мајке Црногорке училе да је само Бог изнад свега“.

„Човек пре свега, а Бог и света црква изнад свега. Зато је Црна Гора и Црногорци, вођени Светим Петром Цетињским, у многим биткама сачувала православну веру. Зато нека је слава њој, нашој мајци и нека је слава свима онима који су пали за крст часни и слободу златну у 15, 16 ,17, 18, 19. и 20. веку“,рекао је Шћепановић.

Он је казао да је зато у Храм добродошао и Србин, и Црногорац, и Муслиман и Хрват.
Шћепановић се захвалио појединим медијима на коректном извештавању.

Захвалио се и припадницима Центра безбједности Подгорица и мјештанима бројних градских насеља и свима који су били у литији.

Игуман манастира Савина, Макарије, рекао је да ово не може да разуме нико ко нема вере:

„А вас ових дана вера доводи“.

Он тврди да их је на литијама 200 хиљада.

„Питао сам се зашто сам овде. Схватио да сам дошао нешто да научим. Док мајке буду возиле чеда на литијама и очеви на раменима, нема бриге за нас. Бог је са нама“.

Макарије је истакао да не дају светиње, поручивши онима који се питају докле ће литије трајати „и кад умремо, оне ће да трају“.

„Можете нам узети све, веру не можете. Не дамо наше светиње“, казао је он.

М.С./В.К.

Leave a Reply