Моћна браћа Чарлс и Дејвид Коук окупили 500 имућних Aмериканаца од којих ће прикупити 400 милиона долара за кампању против председника СAД. Разрадили и план рушења власти у наредне две године.

Моћна браћа милијардери Чарлс и Дејвид Коук, који годинама утичу на политику СAД, планирају да сруше председника Доналда Трампа.

Њих двојица су за викенд окупила чак 500 америчких богаташа, од којих ће прикупити 400 милиона долара за антитрамповску кампању.

Фото: принтскрин

Браћа, чији је „Коук индастриз“ друга највећа приватна компанија у СAД, организовали су састанак на свом луксузном имању у Палм Спрингсу у Калифорнији.

Скупу су присуствовали успешни амерички бизнисмени, милионери попут Ричарда де Воса, оснивача компаније „Aмвеј“, Ричарда Т. Фармера, власника фирме „Синтас“, као и сувласнице „Коук индастриза“ Елејн Т. Маршал. Такође, међу званицама су били и богати гувернери неколико америчких држава, као и угледни политичари.

Они су разрадили план за наредне две године. Према извештајима медија, Коукови намеравају да потроше огромне износе како би на изборима за Конгрес и део Сената у новембру 2018. били изабрани њихови кандидати.

– Већину у Конгресу и Сенату сада имају републиканци. Међутим, међу њима је велики број оних који су за Трампа. Браћа Коук, који подржавају Републиканску партију, али не и Трампа, намеравају да у оба дома америчког парламента поставе људе који су против председника. На тај начин ће моћи да утичу на све што Трамп ради, а на крају, ако би дошло до гласања о опозиву председника, имали би сигурну већину – наводе извори који су присуствовали састанку богаташа.

Како истичу, Коукови ће у наредном периоду покушати да утичу на реформе правног система, Трампове измене пореских стопа и повећање намета на увоз робе, као и на промену здравственог система.

– Осим тога планирају да дају новац за заштиту слободе говора у студентским кампусима. То је добар начин да младе људе окрену против Трампа и изазову протесте у земљи – објашњавају извори са састанка.

Самит Коукових се, иначе, догодио након што је Трамп забранио улазак у СAД грађанима из седам муслиманских држава – Ирана, Ирака, Либије, Сирије, Сомалије, Судана и Јемена. Ту председничку уредбу моћна браћа су оштро критиковала.

– То је погрешан приступ. У великој смо опасности да кренемо ауторитарним путем уместо да наставимо ка слободнијем и отворенијем друштву – навео је Чарлс Коук.

Међутим, како аналитичари тумаче, Коуку није стало до друштвених слобода, већ до јефтине радне снаге која пристиже из земаља чијим грађанима је уведена забрана уласка у СAД.

Извор: Информер