Сочи, 05.03.2024, специјално за Братство

(наш извештач, млади писац Милан Бојић је један од активних учесника фестивала – због тога његови извештаји о последњим данима мало касне)

Четвртог дана фестивала било је за нијансу мање активности него претходног.

Милош Биковић је у сали препуној одушевљених Рускиња и Руса, говорио о свим стваралаштву, такође је у суперлативима говорио о српско-руским везама.

На конференцији “Улога и место младих у борби за мултиполарну свет” наступили су утицајни високопостављени представници Северне Кореје, Индонезије, Кине, Филипина, Авганистана, САД и Русије.

Из Србије је, као трећи по реду излагања, говорио др Милош Банђур, професор Универзитета у Косовској Митровици, бивши заменик градоначеника Ниша и народни посланик, велики пријатељ руског народа.

Он је свој говор засновао на књизи филозофа и дипломате, академика Владимира Кршљанина “Нови свет – будућност која је почела”.

“Нови свет је праведни мултиполарни свет за све државе, народе и људе. Нови свет је циљ коме тежимо, кроз процес који се управо одвија. Рат за мир, рат за Нови свет је у току”- цитирао је академика Кршљанина на почетку обраћања проф. Банђур.

Навео је да је доминација Запада током савремене историје човечанства заснована на покоравању и експлоатацији других народа, захваљујући којој је акумулирао велику економску моћ. Свет никада није био биполаран у свему, већ само у војном смислу од завршетка Другог светског рата до распада СССР. Након тога Запад је кроз НАТО себи доделио улогу “светског полицајца” вршећи агресије на суверене државе, почев од агресије на српски народ и СРЈ, све до Сирије, када је Русија, која је у међувремену доживела изузетан успон под вођством Владимира Владимировича Путина, и прибрала снагу, 2015. изрекла дугоочекивано ЊЕТ.

Банђур је исцрпно образложио тезу да је Русија има кључну улогу у устројавању Новог света, од чијег успеха зависи судбина идеје мултиполарности.

У хипотетичком случају да Русија буде поражена, што се наравно неће десити, због капацитета којих би се Запад докопао, Кина би имала мале шансе. Русија чува леђа Кини. Руски народ је не једном морао да понесе највећи терет у борби за спас човечанства, те су зато сви који желе праведнији свет обавезни да цене његову жртву и да му у овој борби помогну” – закључио је Банђур.

Милан Бојић
специјално за Братство

Оставите Коментар