Према наводима медија, ванредни парламентарни избори могли би бити расписани у фебруару, а одржани 31. марта. Део опозиције предвођен Драганом Ђиласом, који их је наводно толико прижељкивао, за њих је, благо речено, неспреман. Како би се извукли из те апсурдне ситуације, функционери Савеза за Србију већ сада су почели да најављују бојкот избора.

Управо због тога, ови избори могли би да изнедре неке нове опозиционе звезде, али и ојачају старе.

– Што је бојкот успешнији, то ће бити лошији резултати странака који учествују на изборима и обратно. Сумњам да ће иједна странка остварити озбиљан резултат. Можда бољи резултат могу да очекују десничарске странке, попут СПАС-а или СРС-а – наводи Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД-а.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да би на ванредним парламентарним изборима, уколико би их СЗС бојкотовао, могао да профитира СПАС Александра Шапића.

– Да је Савез за Србију као коалиција потрајао неколико година и искристалисао се као центар опозиционог окупљања, онда би имао велику моралну снагу и његов бојкот би уистину нешто значио и бацио би сенку на изборе. СЗС је недавно створен и већина партија у његовом саставу није ни парламентарна. Неучествовање Савеза за Србију не би нанело превелику штету властима, а донело би корист многим партијама, од оних које су у парламенту, а у опозицији су, до неких нових партија као што је СПАС Александра Шапића – казао је он.

Лидер Српског патриотског савеза Александар Шапић каже да би њему лично одговарало да избори буду 2020. године.

– Пре неколико месеци направили смо странку и ако ћемо искрено, не знам баш колико би нам одговарало да се избори одрже за два месеца, више би нам ишло у прилог да избори буду одржани у редовном термину 2020. године – каже Шапић. Говорећи о томе да би баш он могао да профитира у случају да на изборе не изађе Ђиласова коалиција, каже да га такве спекулације не занимају.

– Уосталом, ја сам излазио на изборе и 2016. године, када пола Савеза за Србију није излазило јер се нису бавили политиком. Неозбиљно је да гледам шта ће сутра радити Вучић, Ђилас или неко трећи, гледаћемо само свој интерес – казао је Шапић.

Миљан Дамјановић, посланик СРС-а, напомиње да странка којој припада никада није бежала од избора.

– Сматрамо да је то право место где народ треба да испољи своју политичку вољу. Наравно, да бисте остварили жељене резултате, потребна је и једнакост у медијском представљању. Не видим одакле тим такозваним аналитичарима констатација да ће СРС профитирати уколико Савез не изађе на изборе јер ми немамо никаквих додирних тачака с њима. Око Савеза су окупљени остаци оних групација ДС-а и њихових сателита који у међувремену нису прешли у СНС. Такође, они се, баш као и СНС, залажу за евроинтеграције, приближавању НАТО, промовисали су најрестриктивнији пословник у Парламенту, а који сада напредњаци врло радо користе, нису за интеграцију с Руском Федерацију и слично – каже саговорник.