Едвард П. Џозеф, професор на Универзитету Џонс Хопкинс каже да је Косову било „потребно убиство Ивановића“ и да би та трагедија могла да буде „подстицај за трајни мир на Косову“

Informer/Facebook

Професор на вашингтонском Џонс Хопкинс Универзитету, Едвард П. Џозеф, анализирао је убиство Оливера Ивановића у ауторском тексту за Форин полиси под насловом „Убиство би могло да буде баш оно што је Косову било потребно“.

У тексту објављеном на сајту америчког часописа у рубрици посвећеној личним ставовима и погледима, Дзозеф наводи да су на Оливера Ивановића, којег назива дугогодишњим лидером српске заједнице на Косову, атентат извршиле „највероватније моћни криминални елементи“, који, каже, бујају „на северу, где влада безакоње“.

Та трагедија би, сматра амерички аналитичар, „могла да буде подстицај за трајни мир на Косову“.

У скандалозном тексту он наводи да Београд тврдоглаво и даље гаји илузију да може да одвоји север од „своје бивше, отцепљене покрајине“.  Србија и регион су, по његовом мишљењу, таоци те илузије, која, истовремено, отвара врата Русији да одвлачи Србију од напора на приближавању Европској унији.

Printsceen

Професорска искуства стицао у исламским земљама

– И та илузија о Косову довела је до убиства Ивановића – каже професор Џозеф, и, након подсећања на генезу косовског проблема почев од 1999. године, наводи да Београд инсистира на заједници српских општина, док Албанци страхују да је то само начин да се север Косова одвоји.

Косовски Албанци су, закључује генијални Џозеф, који вероватно ни на карти не зна где је Косово, – партнери“ Србији у истој тој илузији?!

– Албанске странке, одбијајући да размотре то да су Албанци могли да почине злочине над Србима, настављају да се супротстављају новоустановљеном специјалном суду за ратне злочине. Уз то, најбројнија странка у косовском парламенту Самоопредељење гласно заступа унију с Албанијом – наводи Џозеф.

У отворено србомрзачком тексту он истовремено упозорава да би евентуална подела Косова аутоматски подстакла сецесионистичке претензије Срба и Хрвата у Босни и Херцговини.

– Убиство Ивановића је прилика да се коначно разбије та заводљива, али опасна илузија о одвајању територије – оцењује Џозеф.

Он, међутим, мисли да председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи, неће моћи сами да постигну компромис.

– Нити ће то моћи Европска унија, којој Албанци не верују, а Срби је не цене – оцењује „угледни“ вашингтонски професор и тврди да „само САД имају моћ да окупе Брисел, Београд и Приштину око споразума који омогућава да Косово удје у Уједињене нације и друге медјународне организације, а да се истовремено дозволи Србији да напредује ка уласку у ЕУ“.

Извор: informer.rs

--