На друштвеним мрежама се појавила информација поткрепљена фотографијама да Албанци руше чувену караулу Кошаре и по свој прилици граде нешто друго. Највероватније из тежње да униште симбол свог великог пораза, албанске власти су се бациле у грађевинске подухвате.

На фотографијама усликаним пре неколико дана се види место највеће битке у модерној српској историји које подсећа на градилиште, а још увек није познато шта Албанци планирају да граде.

Шиптари руше свету караулу Кошаре и граде нешто ?"Почели арнаути нешто да граде на караули, и окачили њихову крпу! Сликано пре неколико дана! ?" Водник Пламен

Gepostet von Саша Мратић am Freitag, 23. August 2019

Битка за Кошаре једна је од најтежих које су се биле на подручју Косова и Метохије.

Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Циљ напада са албанске стране (Операција Стрела) била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на КиМ.

Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су потпуно поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

--

1 KОМЕНТАР

  1. „После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на КиМ.

    „Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре“

    Pa jesu li zauzeli ili nisu? Kako je vojska odbranila i sprecila ulazak, kada su ovi zauzeli? Ko koga laze i folira? Evo sad sam gledao snimak na Youtube kako su osvojili i sta su nasi sve ostavili kad su se povlacili. Sramota.

Leave a Reply