Данас је се појавила анкета која је спроведена на улицама Доњецка. Грађани у великој мери подржавају акцију коју је покренула Русија. Они сви сматрају да ово није почетак рата, већ заправо крај. Русија завршава грађански рат, који је касније прерастао у сукоб између Украјине и ДНР и ЛНР.
Један од становника Доњецка на питање, шта он мисли о операцији у Украјини одговара: „Боли нас, тужни смо, али смо срећни“. Он додаје да најзад долази правда, као и да ће најзад осветлати образ својих очева и дедова. На питање новинара како ће се поделити Украјина у будућности, овај Доњечанин одговара: „по историјским границама, наравно, Новорусија, Малорусија у Русију. Украјину на пет области поделити. Бандеровце у Пољску, Закарпатје у Мађарску. Ужгород у Румунију. Како је било у историји“.
„Русија никада никога није нападала. Кроз читаву историју је било тако, ако знате историју, наравно. Она је увек свима помагала и завршавала ратове. Ми ћемо победити, морамо победити, јер другога решења једноставно нема“, јасна је једна средовечна становница Доњецка. Ова госпођа на питање о подели Украјине сматра да би Украјина требало да буде уређена по моделу Сједињених Америчких Држава, сачињена од више „стејтова“, односно суверених држава. Али, она додаје да је „најпрече у Украјини увести ред, а да то сада може само Путин. У Кијеву то више нико неће моћи да учини“.
Ја мислим да је специјална операција у Украјини почела добро, иде добрим темпом, али на жалост, ми смо желели да се све то догодило далеко раније. Донбас осам година крвари. Зато ја подржавам операцију, и сматрам да то није једноставно операција у Украјини, већ операција која ће заштити све добре народе у читавом свету, а не само у Украјини. Што се тиче будућег уређења, овај господин мисли да је потребно да се створи федеративна држава: „Доњецка Република би требало да се уједини са Луганском Републиком, па да се онда заједно ујединимо за Запарошком републиком, итд. и на тај начин би требало да се уједине све републике, које би чиниле нову, федералну државу Украјину, која би била савезник Русије“.

Приметно је да се ових дана живот одвија у Доњецку без већих поремећаја. Житељи овог града већ осам година живе под гранатама и бомбардовањима, те због тога панике и ванредног стања нема као у другим деловима Украјине.

Оставите Коментар