Др Рабин Рахмани, директор Одељења за истраживање у болници Маимонидес у Њујорку објавио је видео снимак за који сматра да је од велике важности, посебно за мушку популацију. Он је истакао да је ово нешто о чему ће се у наредним данима причати, а он и већина његових колега приметили су нешто заједничко код мушкараца који су оболели од корона вируса и развили теже симптоме.

  • Мушкарци са великим вратовима и они који пате од трункалне гојазности, односно нису гојазни осим у делу абдомена, имају већи фактор ризика да развију теже симптоме COVID-19 болести и лошије шансе да га преболе.

Он је упозорио све мушкарце који имају наведени облик гојазности да се чувају више него икад.

  • Када је у питању ова популација пацијената јако је важно да буду опрезни током пандемије корона вируса, односно не излазе из куће без преке потребе, а ако то чине да се заштите. Најбоље би било да неко други купује намирнице и све што им је потребно како не би излазили из куће – саветује др Рахмани.

Абдоминална гојазност је изражена гојазност у пределу стомака која није пропорционална свеукупној гојазности и она је независан предиктор за ризик по здравље пацијента. Особе с БМИ од 25 кг/м2 до 34,9 кг/м2 с обимом струка који је већи од 88 цм код жена, односно 102 цм код мушкараца, имају повишени кардиометаболички ризик (дијабетес типа 2 и кардиоваскуларне болести).

Оставите Коментар