Шведски дневник „Expressen“ написао је велики текст о одгајању деце у Русији и њиховој „милитаризацији од малих ногу“.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– Уместо да им се омогући да се играју с Микијем Маусом, да иду у Мекдоналдс или Дизниленд, та деца се играју пушкама и тенковима. У Русији не постоји ниједан Дизниленд, али је његову улогу преузео војни парк Патриот у Кубинки – пише „Expressen“, и наставља:

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– У овом парку Руси могу да осете поносну прошлост своје земље, али у њиховој садашњости нема Меконалдса, Харија Потера, ни Мики Мауса. Али коме треба Мики Маус када може да се пентра на тенк Т-72? – пише шведски лист.

Аутор текста истиче да председник Русије Владимир Путин позива руске породице да дођу у другачији забавни парк, у коме нема цртаних јунака и рингишпила. Ово је војни парк где се деца могу фотографисати с бацачем граната и пењати на тенк Т-72. Улаз у парк изгледа отприлике као улаз у Дизниленд. Велика тробојка се вијори на ветру, а близу је велики паркинг. Било је врло хладно, па није било много посетилаца – пише шведски новинар Матс Ларсон, и преноси своје утиске у репортажи.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– Међутим, то није зауставило руску војску. На овај дан одржао се наступ војних оркестара и реконструкција битке за Москву у зиму 1941. године. Експлозије, дим и друга пиротехничка средства су била припремљена, а Црвена армија је гађала немачки Вермахт. То су гледала деца и њихови родитељи, који су почели да се радују када су Немци коначно поражени – наводи лист.

Новинар је разговарао са неким посетиоцима парка.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– Корисно је за децу да уче историју и истовремено науче како руска војска изгледа данас. Драго ми је што имамо модерну војску. Спремна је за све тестове – рекао је Василиј Раткин, посетилац парка, док за руку држи сина и ћерку.

У овом парку можете радити пуно ствари, пише „Expressen“. На пример, деца могу да узму ручни бацач граната или совјетску пушку „Шпагин“ из Другог светског рата, са својим карактеристичним округлим шаржером.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– Дођите овамо и покушајте – викао је инструктор, а сто испред њега је био пун малих руку:

– Само будите опрезни и немојте се међусобно поубијати – додао је.

Ово је, наравно, шала, признаје шведски новинар и појашњава ”да оружје није право, али и да нико нема ништа против да деца циљају на људе око себе“.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– У 2015. години је парк отворио лично Владимир Путин. Није ни крио да је сврха изградње војног парка пре свега образовање младих. Рекао је да ће нови парк бити важна веза у војном и патриотском раду с младима.

Нема тобогана, вртешки, али има пуно тенкова и оружја које можете додирнути и пењати се на њих. Осим тога, посетиоци могу да истраже противваздушни ракетни систем Бук-21. Информације на руском говоре о техничким карактеристикама система, али се не спомиње да је био коришћен у рушењу малезијског „Боинга МХ17“ над источном Украјином 2014. године – пише „Expressen“.

У парку „Патриот“ нема Меконалдса, међутим, гладни посетиоци могу да искористе војне бонове и добију „неку врсту сиве каше“, пише шведски лист.

Ипак, могу се купити и хамбургери, хот дог или пите.

– У парку су се налазили и сувенирница. Међутим, овде не постоји Мики Маус, нема чаробних штапића из Харија Потера, а на њиховом месту су фигуре елитне руске пешадије. Они се такође називају “пристојним људима”, а то су војници који су 2014. године успоставили контролу над Кримом – критикује шведски лист.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

– Ту је и Владимир Путин и може се видети на мајицама, где се појављује у облику пилота, морнара или војног официра. Успут, Путин је исто „пристојна особа”, судећи према натпису на једној мајици – наводи се у тексту.

Шведски лист потом преноси утиске осталих посетилаца.

– Пре двадесет година смо се срамили наше војске, јер се распадала. Али сад смо поносни на њу. Раније не бих желео да моја унучад постану војници, али сада немам ништа против тога – каже Дмитриј Иванов, који је дошао у парк са супругом и тројицом унука.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA
Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA

Изграђена је чак и копија немачког Рајхстага, зграда коју је Црвена армија заузела у последњим данима рата. Овај тренутак је највећи понос за Совјетски Савез, тако да га је Путин употребио да надахне Русе. Они Руси који желе да буду поносни на руску војну прошлост, свој тренутни војни потенцијал, а уз то забораве све остале проблеме своје земље, требало би да иду у парк „Патриот“. За то је и створен. Коме треба Мики Маус када има тенк, наводи се у тексту.

Оставите Коментар