Чварци које правим су најбоља вијагра. Поједете их пола килограма и једну лепињу и целу ноћ можете да правите чуда.

Овако своју причу почиње мајстор за прављење чварака Новак Матић, звани Брка, из Ковиља, који је изумео једину машину на свету за производњу овог српског специјалитета. У његов специјални изум стаје чак 500 килограма масти и за 80 до 90 минута имате готове чварке.

Људи из Ковиља и околине кажу да су Бркини чварци толико добри да гурмани из Србије и региона путују по неколико стотина километра да би их купили.

  • Овај изум је лично мој. Много сам размишљао док нисам дошао до њега. То што сам замислио у глави у дело је спровео мајстор. Овако нешто не постоји ни у Србији, ни у свету, овај патент нема нико. Убацим масноћу и машина се сама окреће, а топе је горионици који су на плин. Уз то има два ножа као и затезаче који затежу опругу – објашњава Брка.

У њу стаје 500 килограма масти и за 80 до 90 минута и имате врхунске чварке. Не може ништа да загори нити да се „ухвати“ и залепи као што се дешава када се прави традиционалноу казанима са великим варјачама.

  • Систем је врло једноставан, али ја имам малу тајну, коју не може свако да направи. Постоји пет ставки које су кључне и ако било шта од тога не урадите, онда је све узалуд. Нећу јавно то да откријем, али ако било кога стварно занима и ако жели овоме да се посвети, доћи ћу да му кажем и покажем – рекао је Брка.

Додао је да упркос томе што му сви завиде на машини, тежи перфекционизму, због чега ће у њу да уложи још доста новца.

  • Нисам још задовољан и сматрам да машина мора да се доради не би ли радила још брже и боље и имала већи капацитет. До сада сам већ уложио око 2.000 евра, али ћу да уложим још толико да би све било савршено – решен је Матић.

„Лепо може да се живи“

Новак је признао и да нико није веровао у свој изум и у чињеницу да ће баш он направити прву машину за прављење чварака.

  • Цело село ми се смејало када сам рекао какав ћу изум направити. Нико није веровао да ће то да ради. А сада када су видели долазе и питају, не само из села, већ и из других делова земље и иностранства. Пишу ми и путем друштвених мрежа. Запиткују ме о свему, а најчешће како да направе машину. Кажем им да у животу све може да се направи, али ова машина има неколико цака и не може баш тек тако свако да може да је направи – тврди Матић.

Популарни Брка каже и да од овог посла може лепо да се живи, али да никада немате времена за одмор.

  • Максимално сам посвећен послу. Хоћу да ми се деца здраво хране и здраво да одрастају. И код мене је све здраво и природно – истиче Матић.

Мајстор за чварке је открио свим мушкарцима да су ове „бомбонице од свиње“ најбољи афродизијак на свету.

  • Стално приказују и рекламирају неке вијагре, као да су то велика чуда и чудеса, а верујте ми да то људима није потребно. Много бољи ефекат ће имати са домаћим чварцима и циповком. Када поједете пола килограма чварака и ову погачу, онда можете цео дан да копате и после тога увече свашта да радите – саветује уз осмех Брка.

Брка је рекао и да упркос томе што једини има овакву машину, не планира да је патентира.

  • Хтео сам да је патентирам, али ништа не добијам тиме, јер је закон такав да ако промене само једну шарку и не ураде баш идентично као ја, то се већ води као други уређај – искрен је Матић.

Leave a Reply