СЕВЕРНОАТЛАНТСКИ савез не може се сматрати одбрамбеним узимајући у обзир војне операције које је извео у Југославији, Либији и Авганистану, поручио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

– У одговору добијеном из Брисела од генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга поносно се наводи да је НАТО – одбрамбени савез. Тешко да се може назвати одбрамбеним. Не сме да се заборави да су они готово три месеца бомбардовали Југославију, извршили инвазију на Либију кршећи резолуцију Савета безбедности, као ни то како су се понашали у Авганистану – нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је за „Први канал“ оценио да је НАТО по окончању Хладног рата у суштини престао да буде одбрамбени савез.

– Током Хладног рата и када је постојао Берлински зид, било је јасно коју територију треба бранити. Зид је нестао, у оквиру ОЕБС-а смо прогласили вечно пријатељство, недељивост безбедности, солидарност, договорили смо се да нико не треба да јача своју безбедност на рачун других – а они настављају да примају земље – додао је.

Украјину желе да „увуку” у НАТО, њен улазак у Алијансу ће заиста поткопати односе између Русије и Запада, упозорио је министар, додајући да „сваки пут када се покаже да се линија коју НАТО мора да брани све више помера ка истоку”.

– Сада се већ приближила Украјини. И ту земљу желе да увуку у НАТО. Иако је свима јасно да Украјина није спремна и да неће дати никакав допринос јачању безбедности Алијансе. То ће заиста поткопати односе са Руском Федерацијом, будући да ће то бити најгрубље кршење званичне политичке обавезе, коју су на себе преузели председници САД и других земаља чланица НАТО-а. Нека се теше тиме су су ‘одбрамбени’ савез. Нама од тога није лакше. Линија одбране се већ приближила – објаснио је министар.

С тим у вези, подсетио је да члан 10 Вашингтонског споразума о оснивању Северноатлантског савеза каже да земље чланице НАТО-а могу да позову било коју европску државу која није део блока, а која је у складу са принципима тог споразума и може да доприносе у смислу јачања безбедности Алијансе.

– Ето, о чему се ради. Они немају просто право на ‘позивају кога пожеле’. Морају да погледају у којој мери то доприноси безбедности самој Алијанси. Примили су земље са чијим народима имамо добре односе – Црну Гору, Македонију – закључио је Лавров, додајући да није јасно какав допринос те земље дају безбедности блока, обзиром на њихове војне и војно-техничке ресурсе.

Оставите Коментар