Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СФРЈ и бивши премијер Србије, рекао је за ТВ Пинк да је сваки догађај у процесу око Косова и Метохије део плана.

  • Све је тамо испланирано било, од прелаза Американаца са Ругове на ОВК, па на даље… Прелазе на оружје, уводе ОВК, формирају, опремају и то је већ била одлука да ће бити рата – рекао је Шаиновић.

Како каже, након њих долази ОЕПС да се ОВК рехабилитује и да се припреми бомбардовање.

  • Пошто бомбардовање треба да се покаже као последица дипломатског процеса, а заправо је све што се дешавало било само увод у њега – рекао је Шаиновић и рекао да је било очигледно да је Рамбује пролазна станица, као и да су тамо добили ратни ултиматум.

Истиче да су у две реченице наметнули да се привате ратне трупе које носе оружје и које могу да лише слободе кога оне желе.

  • Они су заправо тражили да се стави на располагање цела територија земље, територијалне воде и на неки начин окупацију, као и да ће за три године, они да прогласе независно Косово. Те две ствари су нама дате, ми нисмо могли да их потпишемо, након чега је дошло до бомбардовања – рекао је Шаиновић.

Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије, рекао је да су они прихватили ОЕБС и из разлога да део Албанаца напусти територију Косова И Метохије када почне бомбардовање.

  • Они су били свесни да ће отићи и део Албанаца, Срба и Турака, знали су да им требају логори у Албанији и Македонији, да могу да сликају. Њима је требало пролеће – рекао је Анђелковић.

Како каже, ОВК је већ престала да буде терористичка организација 1998.

Драган Вујичић, новинар Вечерњих новости, рекао је да је тада био доле и да је све то гледао лично.

  • То је било страшно време. Наши су пацификовали ОВК, али кретање по том терену било је заиста немогуће. Сви су чекали да дође до рата, све је мирисало на то И знали смо да је то једна спирала која не може да се заустави – рекао је Вујичић.

Оставите Коментар