Око хиљаду грађана окупило се на Тргу републике, на протесту против, како су навели, отимања светиња Српске православне цркве и против „диктаторског антисрпског режима“ у Црној Гори.

Протест је организовала навијачка група Фирма, а повод је усвајање Закона о слободи вероисповести у Црној Гори. Овим законом предвиђа се да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године, уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

На протесту у Новом Саду окупили су се навијачи Војводине, али и други грађани који су, како су навели, ту дошли да „бране православље“. Подршку протесту дало је и свештенство Српске православне цркве које је предводио владика Иринеј. Он се није обратио окупљенима, али је био на челу протестне колоне.

Говорник на скупу, иначе један од вођа навијача Војводине, поручио је да се Срби у Црној Гори суочавају са проблемом који немају људи који живе у Новом Саду. Он је навео да је оваквих скупова било и раније, али да је ово „тек почетак борбе“.

„Желимо да прошетамо до Градске куће и тамо предамо један апел надлежнима да се активно укључе у решавање проблема који наша браћа и сестра имају у Црној Гори. Исто тако планирамо да тај апел упутимо републичкој и покрајинској скупштини. Ти људи су се сами пријавили за тај посао, ми смо их изабрали и њихова је дужност да заштите наш народ где год се он налази. Ово је почетак. Са завршетком овог скупа борба тек почиње“, поручено је на скупу.

Након говора крај споменика краља Петра И Карађорђевића, колона, на чијем је челу био владика Иринеј, упутила се на Трг слободе. Окупљени су запалили неколико бакљи током шетње, певајући песме и узвикујући „Мило Шиптаре, не дамо ти светиње“, као и „Косово је срце Србије“.

Након што су у Градску кућу однесена писма организатора протеста, поручено је да је крај овог скупа почетак борбе да „браћи и сестрама у Црној Гори буде боље“. После тога је један од свештеника Српске православне цркве очитао молитву и окупљени су се углавном разишли, док су неки остали на тргу певајући песме.

Како је поручио један од организатора скупа, протести ће се наставити, али није прецизирао за када је заказан наредни. Осим у центру Новог Сада, из истог разлога грађани су се окупили и у Сремским Карловцима, испред конзулата Црне Горе.

Leave a Reply