Председник Владе Мађарске Виктор Орбан са министром спољних послова Петером Сијартом и осталим сарадницима стигао је у пријатељску посету Републици Српској авионом који је слетео на аеродром у Маховљанима.

Дошао је у посету Српској без претходне или накнадне посете Сарајеву. Формално, он се срео са српским чланом Председништва БиХ и „Додиковом делегацијом“ са највишим руководиоцима Српске. У време када већ сам долазак врха Мађарске у Бањалуку – у време када борба за враћање Републици Српској отетих дејтонских надлежности достиже бело усијање – за РС има огроман значај. И кад и Орбан предобро зна да је тај његов потез изазвао незадовољство и у Берлину, и у Бриселу, и у Вашингтону. Највеће, наравно: у сарајевској муслиманској политичкој чаршији.

Добородошлицу Орбану и Сијарту пожелели су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додик је већ приликом сусрета на аеродрому изразио захвалност на помоћи и разумевању које Мађарска показује за Републику Српску.

А мирно је могао да каже и да су Орбан и Сијарто већ самим својим доласком признали легалност и легитимност борбе Српске за своја права, Дејтонски споразум и Устав БиХ.

Реч је о узвратној посети, с обзиром на то да су недавно Додик и председница Српске Жељка Цвијановић, званично боравили у Будимпешти.

Састанак делегација које предводе Додик и Орбан почео је радним ручком у ресторану у Клашницама на излазу из Бањалуке.

Према Додиковим речима, договорена је размена мишљења о политичким, али и економским темама.

Са фокусом на јачању привредне сарадње.

Због доласка делегације Мађарске, за сва моторна возила на дeоници од Аеродрома Маховљани, преко Лакташа и Клашница до Гламочана, био је забрањен саобраћај од 13 до 14 часова.

До 15 часова на тој траси био је забрањен саобраћај за теретна возила преко 7.5 тона укупне масе и превоз експлозивних материја на територији општине Лакташи.

Такође, у подручју Лакташа у истом времену била је забрањена и употреба дроновa.

СНСД: Српска и Мађарска настављају одличну сарадњу

Република Српска и Мађарска настављају одличну сарадњу, закључено је на састанку српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председника Владе Републике Српске Радована Вишковића са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и мађарским министром спољних послова Петером Сијартом.

  • Захвални смо за разумевање Мађарске које има за Републику Српску и увек смо ту да угостимо наше добре пријатеље – објављено је на Твитер налогу СНСД-а.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар