Борбени бродови НАТО-а прошли су кроз заливе Босфор и Дарданели и ушли у Црно море, а њихове фотографије су објављене на Твитеру.

Бродови „Еверстен“, „Санта Марија“, „Торонто“, „Јилдирим“, „Редшеле Фердинанд“ и „Дрски“ с нестрпљењем ишчекују извођење операције „Морски штит“ и сарадњу с грузијским и украјинским партнерима, наведено је у саопштењу.

Истовремено, Украјинска војска је заузела практично целу деоницу разграничења снага и средстава у области насеља Золотоје у Донбасу.

Разарач „Еверстен“ припада Холандији, фрегата „Торонто“ Kанади, фрегата „Санта Марија“ Шпанији, „Јилдирим“ је турски брод, „Редшеле Фердинанд“ припада Великој Британији, а „Дрски“ Бугарској.

Према Међународној конвенцији Монтре из 1936. године, војни бродови нецрноморских држава имају право да бораве у његовој акваторији највише 21 дан.

Украјинска војска је заузела практично целу деоницу разграничења снага и средстава у области насеља Золотоје у Донбасу, рекао је новинарима министар иностраних послова самопроглашене Луганске народне републике, стални представник ЛНР на преговорима у Минску Владислав Дејнего.

– Трећег октобра 2016. године на тој деоници је извршено разграничење снага и средстава. Са те деонице су повучени сви одреди, како наши, тако и украјински. Повукли смо се на раније усаглашене и припремљене позиције. И ми смо и данас на позицијама из 2016. године, а Украјина је од овог момента практично заузела територију деонице разграничења – рекао је Дејнего.

Он је додао да без обзира на саопштења Kијева о једностраном отварању прелаза Золотоје, за цивиле преко линије разграничења у тој области украјинска војска није уклонила мине са те територије.

– Они су тамо и контролишу ту територију. И у складу с тим је њихов задатак да се одатле уклоне мине… Ипак, они то не чине, не покушавају да предузму ништа у том правцу. Они покушавају да истерају на то минирано поље цивиле – додао је представник ЛНР.

Представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич раније је саопштио да је ситуација на све три деонице разграничења снага погоршана.

Према подацима Међународне посматрачке мисије ОЕБС-а, у области насеља Золотоје украјинска војска је видно учврстила своје положаје и практично се свакодневно на тој деоници бележи нарушавање прекида ватре.

Kонтакт-група за решавање кризе у Украјини је 2016. године потписала одлуку о разграничењу снага и средстава сукобљених страна у Донбасу.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here