Бивши шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борко Стефановић оценио је да је идеја сазивања седнице СБ УН због Трепче “неспроводива”.

Како каже, та идеја само служи умиривању домаће јавности.

“Сви ти лажни позиви за заказивање седнице СБ УН су неспроводиви и служе за домаћу употребу”, рекао је Стефановић за агенцију Бета и додао да би Србија могла да реши проблем међународном арбитражом.

“Србија у овом тренутку не може да наметне тему имовине јер друга страна сматра да је проблем решен моментом проглашења независности Косова. Оно што може да се уради јесте да се иде или на међународну арбитражу или да се отпочну преговори са Косовом о обавезујућем билатералном споразуму у оквиру кога би сва спорна питања била решена”, рекао је Стефановић.

Он је додао да постоји и трећа опција – да страни партнери и посредници притисну Приштину да прихвати разговоре о имовини и чињеницу да је имовина онога чији су папири али не онога ко је де факто држи под контролом – што је, како је додао, мало вероватно.

Према речима бившег шефа тима Београда у преговорима с Приштином, све остало није могуће.

Посланици у Скупштини Косова усвојили су Закон о Трепчи, којим тај рударско-металуршки комбинат постаје акционарско друштво у којем Влада Косова има 80 одсто акција, док 20 одсто припада радницима и другим акционарима.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да ће предложити Влади Србије да затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244.

“Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, мораће да се разговара у УН”, рекао је Ђурић.

“Трепча је темељ нашег постојања на Косову и Метохији, поручио је директор Канцеларије за КиМ и истакао да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији Трепче” неважећа за Владу Републике Србије.

Питање је да ли Србија може да заштити своју имовину на КиМ кроз ванредну седницу савета СБ УН, изјавио је на то министар иностраних послова Ивица Дачић.

Стефановић је оценио да Ђурић избегава да помиње арбитражу, јер ваљда мисли да би се тиме прејудицирао статус.

“Подсетимо у питању је влада која је признала косовске законе и институције и натерала Србе да уђу у њих. Влада чији су посланици гласали за Хашима Тачија, влада која је у скупштини ратификовала Бриселски споразум ….”, рекао је Стефановић.

Упитан да ли је било времена да се нешто учини од јануара 2015. када је косовска влада усвојила предлог измена Закона о јавним предузећима, који је отворио пут да Трепча пређе у власништво Косова и постане јавно предузеће, и када је речено да Влада не да Трепчу, Стефановић је рекао да је било времена.

“Ова влада све време, с једне стране крије шта се дешава а кад испливају чињенице праве се невешти и прибегавају лажно националистичкој реторици. Сада можемо да видимо да су мислили да телекомуникације могу да се реше без решавања питања имовине и базних станица, јер је то питање имовине”, навео је Стефановић.

Он је додао да се све на крају свело на то да у замену за позивни број наша телекомуникациона компанија Телеком Србија може да формира ћерку фирму и учествује на тендеру да постане један од оператера на Косову, навео је он. Додао је да је преговарачки тим на чијем је челу био, одбио такву понуду и за то платио политичку цену.

“Да смо ми то тада прихватили, Вучић и екипа, би предводили екипу која би тражила главе по Београду”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јануара 2015. да Влада Србије неће прихватити једнострано преузимање Трепче, јер је већински власник Фонд за развој Србије и упозорио да ће то угрозити преговарачки процес Београда и Приштине.

Прочитајте још:  ОВО ВАМ НИСУ РЕКЛИ: Ево због чега се Србија и Шиптари отимају око Трепче! (ВИДЕО) 

ЂУРИЋ ОДБИЈА ДА ЋУТИ: “И нацисти су пробали да узму Трепчу, њихова судбина чека и Шиптаре!“

ОТВОРЕНО ПИСМО СРБИМА У ЦГ: Ево шта је Шешељ поручио опозицији…

САНДА ОДБРУСИЛА ВРХУ СТРАНКЕ: “Ако ме избаце из странке, могу само да им кажем…“

Извор: ТАнјуг