Решили сте да се кандидујете за председника. Реците нам ваше мотиве за кандидатуру и какав резултат очекујете на изборима?

-Србија је на опасном путу, а током последњих 27 година су се, у мањој или већој мери, укоренили корумпирани и криминални режими који системски пљачкају наше грађане и државу. Спрега власти, криминалаца, тајкуна и банкара ојадила је нашу земљу. Ми последњих дана износимо конкретне доказе о тој спрези, „прању“ енормних количина новца од наркотрговине преко банака, у којој учествује и Народна банка Србије, о повезаности Дарка Шарића са Вучићевим режимом, објавили смо снимке прислушкиваних разговора и транскрипте, који су државна тајна, и на све то нема никаквог одговора, сви ћуте, нико не реагује. То је потврда трагичне чињенице да нашом државом управља мафија, све институције су уништене. Тај мафијашки режим мора што пре да се порази, пљачкање грађана и државе мора да се заустави. Зато сам се кандидовао. Ако то не урадимо, Србија неће имати никакву будућност.

Хоћу да се борим да Србија буде добро место за живот, јер је то могуће. Хоћу да наша деца добију могућност да граде пристојан живот у својој отаџбини, а не да беже трбухом за крухом.

То је предуслов да остварим други приоритет да у Србији живимо као људи: да приоритет буде домаћа привреда и пољопривреда, а интереси странаца мало у други план. Уз достојанствену и јаку војску, полицију, здравство и просвету остварићу предуслове да Србија постане модерна држава 21.века.

Ја сам једина алтернатива овој власти, једина права опозиција. Верујем да грађани то препознају и зато очекујем да уђем у други круг.

Кога видите као највећег против-кандидата?

-Александра Вучића и његову читаву логистику видим као део повезане скупине криминалаца, тајкуна, банкара и бриселске администрације, који нам уништавају земљу и грађане. Највећи противкандидат ми је читав тај систем који је у интересу крупног капитала и криминалаца, у којем богати постају још богатији, а сиромашнији још сиромашнији. Против тога се борим.

 

Да ли ћете ( у случају да сами не уђете у други круг) подржати неког про-европског кандидата ако преко пута себе буде имао Александра Вучића?

-Кандидовао сам се да бих победио и верујем да ћу ја ући у други круг, сада не размишљам о другим могућностима. Сигурно никада не бих подржао неког ко не прихвата програм Двери у 12 тачака..

 Да ли сматрате да је политика Саше Јанковића и Вука Јеремића боља од политике Александра Вучића?

– Мислим да њих тројица имају исти политички програм, који се темељи на ЕУ интеграцијама, неолибералној економској политици и, оно што је најбитније, останку на власти досадашње политичке клике која је уништила и опљачкала Србију. Сви они, или они који подржавају одређене председничке кандидате, били су на власти и показали су шта знају. Потпуно је погрешно мислити да ако се гласа за Јеремића и Јанковића, а не за Вучића, да се тако гласа за промене. Не, тако се гласа да се ништа не промени, тако се гласа да резервни играчи сакупе, изађу и да наставе политику Александра Вучића.

Шта је повод за ваше заједничко иступање и бројне састанке са кандидатима еврофанатичне политике, а не са кандидатима који имају сличну политику вашој попут Стаматовића, Александра Поповића,Мирослава Паровића?

– Сви политичари који не кокетирају са СНС-ом и Вучићем, знају да ако желимо да имамо поштене изборе, да морају да се испуне одређени предуслови: да се заустави крађа избора и да сви кандидати имају равноправан статус на медијима док траје кампања. Нажалост, досадашња кампања је показала да је Вучић у медијима заступљен 90%, а сви остали кандидати 10%. Са Јеремићем и Јанковићем сам имао састанке искључиво по питању остваривања предуслова за поштене и фер изборе.

Да ли је било разговора са ДСС-ом по питању заједничке кандидатуре?

-ДСС има своју политику и слободу да доноси одлуке. Мене је Главни одбор Двери кандидовао још у септембру 2016. године и ја сам дужан да поштујем одлуке органа Покрета.

У ком смеру ће бити уперен рад Двери у наредном периоду? Да ли ћете иницирати окупљање неког новог патриотског блока (уколико се не настави сарадња са ДСС-ом)?

– Највећи проблем који Србија данас има је велика системска пљачка грађана Србије која траје већ неколико деценија. Само у протеклих 10 година, у спрези политичара на власти и домаћих и страних интересних групација, сваки грађанин Србије опљачкан је за невероватних 25.000 евра. Јака држава се темељи на владавини права, а не на корупцији и крађи. Окупљамо око Двери све патриоте којима је Србија у срцу и који желе да живе у слободној и правно уређеној држави.

Током кампање 2014. сте више пута истицали да су Двери за савез са Русијом, док је ДСС за политичку и војну неутралност, и то сте истицали као аргумент због чега нема коалиције. Шта се променило у међувремену па су Двери одустале од тог савеза?

– Српски покрет Двери има потписан споразум о сарадњи са Јединственом Русијом, одржавамо редовну комуникацију и боримо се за српске интересе. Један сам од ретких политичара који је био на Криму и потврдио да је Крим део Русије, као што је Косово део Србије. Русија је наш стратешки партнер број један. Није од пресудне важности да ли савез треба да буде у овом или оном облику, битно је да постоји јединствена и братска комуникација.

 

Колико су на Двери утицали одласци неких од највиђених ваших функционера у годинама иза нас? (Паровић, Глишић, Ђурђев, Тврдишићи..)

– У свим политичким организацијама, па и у Дверима, свако има право да дође и свако има право да изађе ако му се нешто не свиђа или има другачију политичку калкулацију. Не треба гледати ко је отишао, треба гледати колико нових и квалитетних људи је дошло у Двери. Изузетно сам поносан на садашње Председништво, Политички савет, Извршни и Главни одбор. Ту има преко 150 изузетних људи.

 

Често се са ваше стране може чути да Војислав Шешељ „штеди“ Вучића при нападању, међутим стиче се утисак такође да ви са друге стране штедите нападе на либерално-грађанску опозицију и њихове НВО? Има ли истине у томе?

– Наравно да нема: Двери су прве покренуле законску иницијативу да све НВО морају да имају јасно истакнуте финансијере, и да се забрани рад оних који се баве политиком а финансирају се из иностранства. Ту нема никаквих дилема нити калкулација. С друге стране, и врапцима на грани је јасно да Шешељ и Вуичић раде у договору. Шешељ никада није напао Вучића, али јесте непрестано клеветао и нападао Томислава Николића, управо да би очистио терен за Вучићеву кандидатуру. Шешељ и Вучић раде као изузетно добар и опасан тандем.

 

 У јавности је у протеклом периоду често било оптужби да сте „љотићевац“ а Двери „љотићевски покрет“. Има ли истине у томе, и да ли је Димитрије Љотић инспирисао вашу идеолошку изградњу, и стварање ваше националне свести?

– Ја сам по струци професор српске књижевности и језика, много сам књига прочитао и за многе сам новине писао. Тачно је да сам писао за Нову искру, али сам писао и за Погледе, Српску слободу и многе друге… Проучавао сам и даље проучавам све алтернативне и авангардне покрете који су се појављивали и који се данас појављују на политичкој сцени широм света. Ако већ морам да бирам који идеолог ми се највише допада из 30-их и 40-их година 20. века, онда морам да вам кажем да је то Милош Црњански. Он је најраније приметио да Срби морају да се врате српском становишту ако желе да опстану и да експеримент са југословенством може скупо да нас кошта.

 

Да ли сматрате да треба рехабилитовати Милана Недића? Да ли сматрате да је лицемеран став многих родољуба који осуђују Недића због колаборације и ненападања окупатора, а данас се заправо и сами несвесно водe „Недићевом“ политиком?

– Ја се не водим Недићевом политиком. Сматрам да прво треба људи из струке, историчари и они који се баве политиком историје, да дају објективан суд о времену из Другог светског рата, када је Србија била окупирана и распарчана, као и о улози Милана Недића. То време је било изузетно тешко и не може се на улогу одређених људи гледати из црно-беле перспективе, да ли си за или против нечије рехабилитације. Дакле, прво објективан суд људи из струке, па тек онда мишљења друштвених и јавних личности.

 

Имате ли сарадњу са партијама националне оријентације ван граница наше земље? Ваш став о Националном Фронту, Слободарској партији Аустрије, Златној Зори? Каква је њихова шанса у преузимању власти у својим матичним државама?

-Година 2016. остаће упамћена као једна од преломних у савременој историји. Међународни геополитички оквир који је постављен почетком деведесетих неповратно одлази у прошлост. „Брегзит“, Трампова победа, слом Ренцијевих насилних „реформи“ у Италији, пропаст сиријског интервенционизма САД, победе Радева у Бугарској и Додона у Молдавији… – вратили су на велика врата политику, народ и демократију. Свет више није униполарна неолиберална хегемонија. И по свему судећи то је тек почетак таласа промена које нас очекују у 2017. и наредним годинама. Пре свега, имамо потписан споразум о сарадњи са Путиновом Јединтвеном Русијом, али и са скоро свим набројаним партијама имамо контакт и из дана у дан развијамо све боље односе. Ми ћемо бити носиоци нове Европе – Европе нација о којој је говорио Де Гол.

Каква је перспектива национализма у Србији? Шта треба променити како би родољуби у нашој земљи били на водећим позицијама једног дана?

– Ако нема национализма у Србији, онда нема ни Србије. Национална нит и слободарска традиција одржава Србе на овим просторима више од 1000 година. Претрпели су Срби и много већа зла од овог у којем се сада налазимо, па су устајали и обнављали државу. Верујем да ћемо ускоро народу вратити државу и отету слободу…

 

Ваша порука српским родољубима?

-Прослављени руски филски редитељ, оскаровац и блиски Путинов сарадник, Никита Михалков, недавно ме је угостио у Москви и замолио да Вам пренесем поруку пред изборе, па то и чиним: ”Али бесплатан сир налази се само у мишоловци, постоји таква пословица. И када нам Запад у замену за нашу унутрашњу, духовну слободу, за наш идентитет, нуди духовни и интелектуални Мек Доналдс, нама се чини да је то излаз из ситуације. Али то није излаз из ситуације. А рачун се испоставља после и треба платити много више него што ми можемо платити за тај хамбургер. Према томе, желим вам да мислите о томе.”

Могу Срби да припадају овој или оној странци или организацији, али морамо да будемо утемељени у српском националном идентитету и да имамо свој национални програм који желимо да остваримо. Они који издају Косово и Метохију и који желе да мењају српску свест, по било чијем наговору, нису део српског националног корпуса, они су од њега отпали. Тако је било вековима, тако је данас, тако ће бити и сутра. Зато, Срби, не дозволите да вас више варају! Гласајте мудро и по савести!