Kардинал Kатоличке цркве у Хрватскоj Винко Пуљић поновио jе данас да сматра да Хрвати у БиХ нису равноправни на териториjи Републике Српске и да будућа уставна прерасподела мора захватити и ту териториjу, те позвао Хрватску да исправи грешку начињену приликом потписивања Деjтонског споразума.

„Aко људи коjи су створили Деjтон препознаjу да то не може да функцииионише онда мораjу и да траже неко решење“, рекао jе Пуљић.

Oн сматра да Хрватска мора да исправи грешку начињену приликом потписивања мировног споразума.

„Jа сам за то да се створи jедан осећаj сигурности и да се сви осећаjу заштићени и да смо сви jеднаки пред законом. Aко то Хрватска сада помиње то значи да jе она потписивањем Деjтона направила грешку и сада то мора да исправи“, поручио jе Пуљић.

Пуљић тврди да Хрвати у БиХ немаjу никакву равноправност и да jе стога питање како наћи механизам да не дође до прегласавања у случаjу трећег ентитета.

„Oво што се сада сугерише да се не дира Република Српска то ниjе уреду“, рекао jе Пуљић, пренели су медиjи у БиХ.

Пуљић jе, како се наводи, мишљења да у случаjу формирања трећег ентитета фактички све мора бити кориговано.

„Нисам способан протумачити шта то значи трећи ентитет, али знам да се мора наћи механизам да сваки народ буде jеднако праван пред Уставом и законом. Kако ће се то пронаћи нека правници о томе размишљаjу“, закључио jе Пуљић.

Подсећамо, дејтонски споразум, настао је као ратни споразум, у коме су се Срби одрекли 30 процената територије у корист заједничког ентитета муслимана и Хрвата са којим су остварили државну заједницу тј. федерацију.

Уколико би Бошњаци желели да дају део територије, односно ентитет Хрватима, то би морали од својих 30 процента, али тек након што врате Србима  20 процената којих су се одрекли у корист те заједнице, који су за разлику од данашњих 49, у време настанка споразума контролисали 70 процената БиХ.

Теоретски, стварање новог ентитета је правно могуће, али само уз враћање територија Републици Српској, или уз њену сагласност, мада је мало вероватно, будући да су спорне територије дате само због очувања федерације.

Уколико би неко желео да поништи ту заједницу, нужно би било да се територије које су Срби у БиХ држали за време настанка споразума врате Републици Српској.

Извор: Ослобођење, Танјуг

 

Advertisements