Бошњачко национално веће позвало је све управе образовно-васпитне установе да и ову школску годину отпочну достојанствено, поштујући различитости, без провокација деце и наставника бошњачке националности. Из Већа наводе да тренутну химну Србије Бошњаци не доживљавају као државну већ националну химну српског народа.

Из Бошњачког националног већа наводе да Бошњаци из Рашке области вековима показују настојање да живе у миру са свим осталим народима и да поштује државу у којој живи уз очекивања да држава узвраћа поштовање и уважава Бошњаке и њихова осећања.

  • Поштовање је двосмерни процес, бићете поштовани у истој мери у којој поштујете друге, па се налог министра да школска година отпочне интонирањем српске химне сматра непоштовањем различитости и провокацијом несрпских народа – наводи се у саопштењу.

Текст химне, али и грб Србије, како се наводи у саопштењу, не одражава стварну националну структуру државе и у њима се Србија не може препознати као мултиетничка и мултиконфесионална земља, што у стварности она јесте.

Бошњачко национално веће затражило је од првог потпредседника Владе Србије министра Бранка Ружића да покрене иницијативу да се усвоје нови државни симболи који ће једнако уважавати све народе и мањине у Србији и који ће код све деце резултирати осећајем припадности и љубави према држави.

  • Химна Боже правде одраз је искључиво српског идентитета и свесрпског животног простора искључујући све остале народе, па је за Бошњаке она неприхватљива. Химна Боже правде била је химна Републике Српске у периоду од 1992. до 2007. године као и химна бивше Републике Српске Крајине. Бошњачко национално веће још једном позива све образовно-васпитне установе да поштују вековне тековине доброг суживота у Санџаку те да и ову школску годину отпочну у миру и слози без провокација деце бошњачке националности – закључује се у саопштењу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар