Косово и Хрватска имају исте погледе на дешавања у региону и имају традиционално партнерство.

То је током сусрета са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић у Њујорку рекао председник Косова Хашим Тачи.

Како је саопштено из кабинета председника Косова, током сусрета се разговарало о продубљивању билатералних односа, повећању трговинске размене као и о подршци евроатлантским интеграцијама Косова.

Тачи је истакао да је Косово захвално Хрватској због изузетне помоћи у изградњи државе Косово, у јачању демократије, обезбеђивању сигурне будућности на евроатлантском путу, посебно према ЕУ и НАТО.

„За нас је Хрватска, као чланица ЕУ и НАТО и као једна од главних регионалних актера, партнер Косова у служби јачања стабилности и мира у региону. Делимо исте погледе на дешавања у региону и имамо традиционално партнерство“, казао је Тачи.

Тачи и Грабар Китаровићева су разговарали и о евроатлантској перспективи Косова и о последњој фази дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије.

Током боравка у Њујорку, где се одржава заседање Генералне скупштине УН, Тачи ће имати састанке са представницима разних држава света како би истакао агенду билатералне сарадње, повећања броја признања и учлањења у међународне организације, наводи се у саопштењу.