Сукоб око спорне границе између Kине и Индије расте

Из кинеског министарства спољних послова поручују да су и кинеска и индијска страна решене да питање око спорне границе на Хималајима реше мирним путем. Индијски премијер Нарендра Моди је, међутим, поручио да ће његова влада по сваку цену бранити сваки центиметар своје територије.

„Асошијетед прес“ јавља да је портпарол кинеског Министарства спољних послова саопштио да се тражи мирно решење тренутне ситуације на граници са Индијом на Хималајима, дан након што је индијска војска саопштила да је 20 њених војника страдало у окршају.

  • Обе стране су се сагласиле да ово питање реше дијалогом и кроз консултације и да направе напор како би се релаксирала ситуација и одржали мир и стабилност у пограничном подручју – рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Цао Лијан.ж

Међутим, премијер Индије Нарендра Моди је у дуго ишчекиваном обраћању рекао да ће његова влада по сваку цену бранити сваки центиметар своје територије.

Моди је навео и да је Индија поносна на своје војнике јер су страдали борећи се и јер су „са собом повели и непријатеља“.

  • Индија жели мир, али се Индија неће суздржати од адекватног одговора на било какву провокацију – поручио је премијер Индије.
indijska vojska

Индијски званичници су рекли да није било употребе ватреног оружја, већ да су војници користили штапове и камење.

Kина тврди да је долина Галван део кинеске територије и да су индијски војници упали на њу, што је довело до сукоба. Нема званичног податка да ли је и кинеска страна имала жртава у овом сукобу.

indijska vojska

Две најнасељеније државе света и нуклеарне силе никада се нису договориле о дужини и правцу њихове „Линије стварне контроле“ – границе која лута стратешки важном регијом Хималаја.

Kина тврди да њој припада територија од 90.000 квадратних километара на североистоку Индије, која обухвата индијску савезну државу Аруначал Прадеш, где живи будистичка популација.

--

Leave a Reply