Био је шеф Младићевог обезбеђења. То, али и чињеницу да је непоколебљиви патриота неспреман да прода српство за шаку долара, никада му нису опростили. Отпуштали су га, претили му, пратили га, покушавали да му сместе робију. Прогањали га. Данас, Бранислав Пухало, чини интегрални део Српске деснице и у мирнодопским временима наставља борбу за оне вредности које је промовисао на фронту. У интервјуу за Националист.рс, он отворено прича о односу Ратка и Радована, о томе да ли је смрт генералове ћерке утицала на њега, ко је играо шах са француским пилотима, шта се стварно десило у Сребреници и како је Младић третирао полтроне.

Фото: GettyImages
Фото: GettyImages

Какав је био однос после петооктобарских власти према Младићу… Како је, рецимо, Ђинђић гледао на њега?

Сигуран сам да покојни премијер Ђинђић никада не би пристао да изручи Ратка Младића! Уосталом, он је, преко генерала Павковића, слао и неке новце за операцију и лечење. Проблем је био са онима после њега, пре свега са Коштуницом који је моје велико изручење и који је амнестирао стотине албанских екстремиста. Нису то били студенти или жене, то су били кољачи и убице. О Тадићу боље и да не причам, насилно ме је отпустио из војске и месецима покушавао да нађе било који разлог да ме ухапси, али се силно разочарао када је видео да нема повода.

Одакле вам те информације?

Између осталих, у неформалном разговору ми је то признао и Светко Ковач, некадашњи директор Војно безбедносне агенције.

Да ли је смрт ћерке Ане заиста променила Младића, како се то неретко може чути?

Не! То је био једно вешто пласиран спин западних обавештајних служби, који је и овде прихваћен од њихових домаћих сарадника, а са циљем да оправдају лаж о Сребреници као геноциду. Ето, као, Младић је полудео када су му убили Ану, па је и он почео да убија. То су тешке глупости!

Пухало и Ратко
Ратко Младић и Бранислав Пухало

Неки тврде да су стране обавештајне службе покушавале да заваде како Ратка и Радована, тако и обојицу са Србијом?

Сигуран сам да јесу. Ситуација је тамо била деликатна, али мислим да ти планови нису прошли. Чак и у време највећег захлађења односа Београда и Српске, мислим да је Милошевић глумио бес и санкције како би се оправдао пред Западом и због дипломатске позиције, али су гориво и све друго ипак налазили пут преко Дрине. Не бих сада причао о детаљима, можда и није најпаметније. Према Караџићу такође имам велико поштовање, као према психијатру, поетској души и сјајном дипломати.

Познате су бројне ангедоте које доказују да је Младић волео војнике на првој линији фронта. Кога није волео?

Полтроне. Сећам се, један од официра му је ласкао приликом обиласка јединица код Братунца, изјављивао је нешто типа „Сам Вас је Господ послао“, љубио руке и слично… Младић нам је тада дошапнуо: „Овога држите макар двадесет метара даље од мене“. Тако је и било!

Кад смо код анегдота, један муслиман захваљући вама данас ужива у Немачкој?

Не баш само захваљујући мени, првенствено захваљујући Младићу. У селу Осмаче 1993. године ја сам, можда, траљаво обавио посао и у једној кући коју смо одабрали, остао је Муслиман са митраљезом, непримећен. Ипак, он није усмртио Младића, иако је могао, а када смо га питали због чега, рекао је: „Није лако пуцати у вас, генерале“. Средили смо да оде у Немачку!

Горан Младић (братанац Ратка Младића) Миша Вацић и Пухало
Горан Младић (братанац Ратка Младића) Миша Вацић и Бранислав Пухало

У лепом сећању, ако се тако може рећи, тврдите, остали сте и француским пилотима…

Сто дана су имали све потребне услове и негу, Младић је играо шах са њима, али само смо нас тројица знали где се налазе. Сећам се да је Младић једном истакнутом обавештајцу рекао: „Ако знаш где су пилоти, унапредићу те одмах у чин генерала“. Овај није имао појма, а они су се налазили буквално сто метара од места разговора!

Боле ли вас приче о Сребреници као геноциду?

Боле, јер је реч о лажима. Прво, Младић је био против убијања, тврдио је да нико од нас није власник било чијег живота. Истина је, било је тамо спорадичних злочина, али никако организованих. Ко год је стигао до поточара, продужио је до Кладња или Тузле, да му длака са главе није недостајала. Организовали смо 200 аутобуса, а прво пуштали жене, старце и децу. Највећи број страдалих изгинуло је у борби, јер су знајући да су им руке крваве до рамена, покушавали да се пробију и изађу из обруча уз ватрена дејства. О манипулацијама које су следиле годинама мање више се све зна.

Пухало и Ратко
Бранислав Пухало и Ратко Младић

Чујете ли се са Младићем?

Чујем се, мислим да се добро и достојанствено држи, имајући у виду све околности.

Откуд ви у Српској десници?

Пре свега, годинама уназад познајем Мишу Вацића, његове патриотске активности и искрену борбу за нашу ствар. То је човек коме верујем! Такође, из свега наведеног, јасно је да сам велики родољуб, да подржавам традицију, породицу, православље, српство, а Српска десница јесте политичка снага која данас заступа управо те вредности и не одступа од њих.

Миша Вацић и Бранислав Пухало
Миша Вацић и Бранислав Пухало

Како гледате на данашњу позицију Србије?

Мислим да председник Вучић повлачи мудре и храбре, државно и друштвено одговорне потезе и на унутрашњем нивоу и у спољашњој политици. Имајући то у виду, у потпуности га подржавам и сматрам да нам предстоји велика борба, али да за ону и онакву Србију у какву верујемо засигурно има наде.

Разговарао: Томо Ловрековић

НАЦИОНАЛИСТ.РС

loading...