Руска црква је дубоко забринута због погоршања положаја СПЦ у Црној Гори, у којој већ неколико година православље страда од расколничког деловања такозване ЦПЦ.

Руски патријарх Кирил поручио је црногорском председнику Милу Ђукановићу да такозвана Црногорска православна црква (ЦПЦ) никада неће бити права црква!

Синод Руске православне цркве (РПЦ) саопштио је да је дубоко забринут због погоршања положаја епархија Српске патријаршије у Црној Гори, „где већ неколико година православље страда од расколничког деловања такозване ЦПЦ“. Руска црква упозорава и на последњу иницијативу црногорских власти да одузму имовину СПЦ.

Братска подршка

Како се наводи у саопштењу, црногорске власти су појачале притисак на српску цркву, свештенике и вернике.

  • У Црној Гори је дошло до алармантног повећаног притиска власти на свештенике и вернике. Архијерејски сабор СПЦ, који се састао од 9. до 18. маја 2019, констатовао је да у Црној Гори постоје покушаји насилног одузимања светиња у корист канонски и реално непостојеће ЦПЦ, као и претње уништења одређених места молитвеног поклоњења. Посебну забринутост изазива предлог закона о слободи религије и веровања и правном положају верских организација Владе Црне Горе, који садржи низ дискриминаторних мера, између осталих – присвајање у државно власништво дела имовине Српске патријаршије, укључујући и здања храмова и манастира – стоји у саопштењу РПЦ, где се наглашава да руски патријарх Кирил пружа братску подршку Српској патријаршији у Црној Гори.

  • Свети синод РПЦ изражава братску подршку архијерејима, свештенству и свим чедима Српске патријаршије у Црној Гори који следе завете великих светитеља те земље, Саве Српскога, Василија Острошког, Петра Цетињског и свештеномученика Јоаникија црногорско-приморског и упркос тешким условима притисака, остају верни истини Светог Православља – закључује се у саопштењу.

Коментаришући ове наводе, свештеник СПЦ у Црној Гори Миајло Бацковић подвлачи да је ово сасвим очекивана реакција највеће православне цркве на свету.

  • Црна Гора са Русијом има више од триста година дипломатских односа, духовне везе су нераскидиве и поред свих падова власти у Подгорици која убрзано жели да покида све везе које су наши преци градили са Русијом. Традиционално русофилски црногорски народ очекивао је ову подршку и мислим да после писма Васељенског патријарха и сада Синода РПЦ треба свима, па и онима у Влади, да буде јасно ко је црква и какве би последице изазвало доношење закона о слободи вероисповести, који је неуставан и урађен политички без консултација са традиционалним црквама и верским заједницама – истиче Бацковић.

Мило: Не видим сукоб

Црногорски председник Мило Ђукановић, на другој страни, тврди да „не види простор за сукоб са СПЦ“.

  • Ми у државним структурама не видимо простор за тај сукоб и нисмо у доношење закона ушли са идејом да се сукобљавамо, него да покушамо да донесемо нови закон који треба да супституише закон из времена бивше Југославије од 1976. или 1977. године. Наравно, кад доносите закон којим се дефинише однос државе и цркве, не можете избећи и да не дефинишете питање имовине. То питање било је врло проблематично за СПЦ у Црној Гори – наглашава Ђукановић.

И Вартоломеј оштро против Милове ЦПЦ

И васељенски патријарх Вартоломеј поручио је, подсетимо, пре две недеље Ђукановићу да Васељенска патријаршија као једину канонску православну цркву у тој држави признаје СПЦ.

  • Недавно смо у Васељенској патријаршији били зачуђени сазнањем да сте исказали подршку стварању Православне цркве црногорске и да је Влада ваше земље усвојила Предлог закона о слободи вероисповести, који предвиђа подржављење свих православних цркви изграђених пре 1918. године, као и друге црквене имовине. Ваша екселенцијо, овим писмом вам јасно и отворено саопштавамо да Васељенска патријаршија, заједно са свим другим православним црквама, као једину канонску православну јурисдикцију у Црној Гори признаје ону под надлежношћу високопреосвећеног митрополита црногорског Амфилохија – написао је Вартоломеј у писму упућеном Ђукановићу.

Leave a Reply