Антиграфитна јединица Новог Сада прекречила је данас графит „Војводина република“ који је освануо на зиду Архива Војводине, а у непосредној близини новоустановљеног Музеја присаједињења у Новом Саду, који ће бити свечано отворен 25. новембра поводом века од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Графит је исписан црвеним спрејом на белом, свеже обојеном зиду, а до данас по подне није било познато ко је његов „аутор“.

Музеј присаједињења оформљен је поводом стогодишњице припajaњa војвођанских области Срема, Бачке, Баната и Барање матичној држави Краљевини Србији.

Фото: nsuzivo.rs
Фото: nsuzivo.rs

У овом простору, у оквиру већ постојећег Музеја Војводине, на око 250 квадрата, први пут на једном месту биће изложени документи посвећени Великој народној скупштини одржаној 25. новембра 1918. у Новом Саду.

Реч је о низу артефаката који аутентично сведоче о том догађају од пре 100 година и о његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и национална права.

Први пут су на једној адреси књиге, фотографије и други сведоци вишевековне, неретко и безизгледне, борбе Срба, Буњеваца, Словака и осталих јужних Словена за опстанак у моћном аустроугарском царству и сједињење са Србијом.

По речима директора Музеја др Драге Његована, збирка броји 500 експоната, а у електронској форми биће приказано још неколико стотина предмета.