Одличне вести за Србију доноси шеф српске дипломатије Ивица Дачић: признање независног Косова повлачи још једна држава, и то ће званично бити 14. земља која је за време његовог мандата променила став кад је реч о јужној српској покрајини. Овај позитиван тренд ће да се настави, а Дачић открива за Курир да ће до Нове године најмање још шест држава да повуче своју одлуку о признању!

Изискује труд

  • Листа земаља које су признале независност Косова се топи и топиће се још. То су те климатске промене о којима сви причају – рекао је у шали и додао:

  • За дан-два надам се да ћу моћи да саопштим и 14. земљу која је повукла признање, али не могу да кажем о којој држави је реч због Приштине. Приштина сада не зна кога да зове, а чим нота стигне у министарство, објавићу име те земље и то ће бити врло брзо – каже Дачић.

Тако ће до краја године мање од половине чланова Уједињених нација признавати Косово као независну државу, што ће онемогућити да Приштина уђе у организације попут Интерпола и Унеска.

  • До краја године ће бити још најмање шест држава које ће повући признање. То је важно зато што они кажу да је све готово, да их је признало 116 земаља. Е, важно је да ми покажемо да није готово и да морају да преговарају са Србијом. Да би се постигли резултати, мора се бити посвећен у неговању добрих односа с тим земљама. Годинама тамо нико од наших није био. Зато све више морају да се праве бољи односи. Али морате се томе посветити – каже Дачић за Курир.

Боље околности

Дипломата Зоран Миливојевић ово оцењује као добар тренд.

  • Показује се да пројекат независног Косова није успео и да многе земље преиспитују свој став. Политика Србије и њени аргументи имају тежину, а многа признања су била изнуђена. Сада су се промениле међународне околности за Србију и свима је јасно да Србија нема намеру да одустане од одбране КиМ као свог саставног дела. У томе ће користити сва дозвољена дипломатска средства без обзира на притиске – каже Миливојевић за Курир.

14 земаља повукло, седам признало

Од једностраног проглашења независности тзв. републике Косово (2008. године) до 2012. године, 84 земље признале су Косово, а од 2014. године, када је Ивица Дачић постао министар спољних послова, 13 држава повукло је признање, а седам је признало Косово.

Оставите Коментар