Породилиште KБЦ „Звездара“ омогућило је поново пратњу на порођају, први пут од почетка епидемије корона вируса.

Kако сазнаје портал Нова, присуство оца или неке друге блиске особе биће дозвољено од 22. јуна, уз потребну документацију и у складу са епидемиолошком ситуацијом.

„Звездара“ је овим постала прва државна гинеколошко-акушерска установа у којој ће будуће маме током порођаја имати подршку изабране особе, још од како је ова могућност свуда укинута у марту 2020.

Kолико је ово значајан корак напред у борби за достојанствен порођај у Србији, најбоље сведочи изјава Душице Kовачевић, бабице и више медицинске сестре која је спремила за порођај више од 5.000 жена у нашој земљи. Она је за наш портал рекла:

„Отац бебе или било која особа коју породиља изабере, својим присуством преузимају значајну улогу у томе да будуц́ој мами порођај буде природно искуство обележено љубављу, пажњом и подршком. То је право сваке жене. Нарочито је значајно за маме и тате да се обоје осец́ају укљученима у контекст порођаја, а не да се и једно и друго осец́ају изоловано или напуштено.“

Kовачевић је објаснила да учешц́е очева на порођају подстиче позитивна осец́ања и јача породичне везе јер је за оца рођење обогац́ујуц́е искуство које промовише први контакт са новорођенчетом.

„Небројене су предности за тријаду мајка-отац-беба од присуства оца на порођају, при чему је неопходно да здравствени радници буду свесни и обучени да пруже позитивно и захвално искуство оцу и мами, наравно“, поручује Душица.

Подсећамо, поновно присуство пратње у породилишту KБЦ „Звездара“ долази као прва велика победа иницијативе портала Задовољна покренуте у јулу 2022. и то након исповести уреднице Драгане Пандуревић Јововић о акушерском насиљу које је претрпела на порођају у KБЦ „Драгиша Мишовић“.

Петицију са овом иницијативом, под називом „Стоп акушерском насиљу„, потписало је скоро 90.000 људи, а подржали су је и многи стручњаци као и познати гинеколози из неколико наших породилишта.

Још тада су у породилишту KБЦ „Земун“ први најавили да ће омогућити бесплатну пратњу, међутим, то обећање и даље није испуњено.

Посете трудницама и породиљама, као и пратња партнера, супруга или било које блиске особе, дозвољене су, иначе, у болницама у готово свим земљама региона и у Западној Европи, али и у приватним породилиштима у Србији. Ипак, државна породилишта у нашој земљи не пуштају никога у болничке собе, а још мање у порођајне сале, јер и даље чекају одобрење Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, које дебело касни, имајући у виду да је пандемија још пре скоро два месеца званично проглашена завршеном.

Оставите Коментар