Директорка Центра за евроатлантске студије (CEAS), Јелена Милић, вакцинисала се ни мање ни више него руском вакцином Спутњик V.

  • Данас сам примила прву дозу руске вакцине Спутњик V (Gam-COVID-Vac). Упућујем искрене честитке свим надлежним органима Републике Србије (РС) на одлично организованом процесу вакцинације, е-управи од заказивања до регистрације зарад позива на ревакцинацију, и љубазним медицинским радницима и тимовима који обављају важне друге послове у овом процесу. Стратешка одлука наше државе да још пре пар година крене у процес дигитализације, показује управо сада током организације процеса вакцинације, колико је била значајна и добро реализована.

Наравно, искрена захвалност и дивљење свим медицинским и другим радницима који се беспоштедно боре од почетка избијања пандемије. И због њих апелујем да, иако се вакцинација добро и континуирано одвија, сви наставимо да се држимо свих прописаних епидемиолошких мера које препоручи Кризни штаб, јер битка још није готова и штета би било угрозити оволике до сада уложене напоре свих, зарад још мало стрпљења и одговорности.

За Спутњик вакцину сам се определила из више разлога. Угледни светски часописи објавили су да Спутњикова вакцина има све квалитете као и друге вакцине у оптицају, али и предности које друге немају. Велика захвалност руским научницима. Искрено се надам да ће процес производње вакцине Спутњик V ускоро почети и у Србији.

Ипак кључни мотив избора вакцине Спутњик V је да искажем поверење у релевантне институције РС, а пре свега Агенцију за лекове и медицинска средства која је одобрила њену употребу, као што је одобрила и употребу осталих вакцина против вируса Covid-19 који су на располагању нашим грађанима и да их охрабрим и позовем да се и сами вакцинишу. Та Агенција одобрила је и MMR вакцине које су кориштене против епидемије малих богиња пре пар година.

Посебно наглашавамо да је опасно зарад личних циљева без основа дискредитовати релевантне локалне и међународне агенције и тела задужене за јавно здравље попут наше Агенције или Светске здравствене организације (СЗО), кријући податке или ширећи теорије завере да су под нечијим посебним утицајем или притиском. Такве неодговорне акције могу имати несагледиве последице.

Држава Србија, њено државно руководство и грађани Србије показали су одличну организованост, самоорганизованост и велику хуманости пре пар година кад смо интензивно били погођени мигрантском и избегличком кризом.

Исто је и током пандемије Covid-19. Шта би јесенас било са великим бројем пацијената у новоизграђеним Covid болницама и са нашим системом јавног здравља да се државно руководство није одмах укључило у глобално беспоштедну борбу за набавку респиратора и друге опреме! Не заборавимо притиске и критике које су им тада долазиле из ЕУ и других центара због набавке и довијања те опреме из Кине захваљујући добрим односима грађеним са Кином.

То је пре свега била одлука да се што брже и боље заштити што већи број грађана Србије и наш здравствени систем и то у тренутку кад и није било другог избора.

Грађани Србије су из истих разлога и захваљујући беспоштедној борби нашег руководства, током које је преузело и доста ризика за које вероватно ни не знамо, сада у прилици да се интензивно вакцинишу и то различитим врстама вакцина. Држава Србија опет показује хуманост спремношћу да и другим земљама у региону, које се нису овако сјајно снашле, помогне око вакцина.

Због свега наведеног наше руководство заслужује да му укажемо поверење и безрезервну подршку да процени које је то компромисно решење око новог статуса Косова, које ће нам омогућити даље јачање економије, демократије, владавине права и наставка ЕУ интеграција.

Та подршка треба да буде изнад идеолошких и политичких разлика, усмерена на јачање заједничке државе Србије да би и у будуће могла спремно и хумано да се носи са новим изазовима и претњама, имајући кредибилне партнере на различитим местима, који јој, а и она њима могу у томе помоћи. Не заборавимо да су чешћи изазови и претње регионалног и глобалног, а не локалног карактера.

Тако је добро слушати и гледати да се о Србији, о свима нама, у позитивном тону говори интензивно ових дана широм света. Браво Србијо! – написала је Јелена Милић.

Оставите Коментар