Србија би могла да се нађе у новом проблему када је у питању њен европски пут, а то је усклађивање своје спољне политике са спољном политиком ЕУ по питању ситуације у Венецуели.

Све чешће из Европске уније чујемо речи против Мадура и о диктатури у Венецуели, а са друге стране шеф српске дипломатије Ивица Дачић јасно је рекао да Србија неће мењати своју позицију према Венецуели и председнику Николасу Мадуру.

– Ово би заиста могао да буде још један потенцијални проблем у односима Брисела и Београда и да се ситуација понови као у ставу ЕУ према Русији и санкцијама – открива наш извор из дипломатских кругова.

Према његовим речима питање је дана када ће се од Београда захтевати да се јавно одрекне Мадура.

„Није питање да ли ми признајемо једног или другог председника. Ми признајемо устав и законе и поштујемо вољу народа у Венецеули. Поштоваћемо сваки њихов избор. Нисмо ми ти који би требало да одредјујемо ко су њихови председници. То нема везе са Мадуром, већ принципима по којима функционише медјународно право“, рекао је раније Дачић.

Он је навео да је Венецуела имала пријатељски однос према Србији, да подржава територијални интегритет и суверените наше државе, да је гласала за КиМ на начин како је Србији одговарало и да би било некоректно да Србија игра другачију улогу.

„Ми поштујемо међународне принципе и медјународно право, Устав и законе и позивамо на дијалог у Венецуели и политичко решење“, рекао је Дачић.

Подсетимо Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да се Европска унија сагласила да предводи међународну контакт групу са државама Јужне Америке како би залагањем за нове изборе помогли у решавању политичке кризе у Венецуели.

Ова група коју ће чинити Велика Британија, Француска, Немачка, Боливија и Еквадор ће завршити посао у року од 90 дана и ако њихов рад не донесе очекивани напредак Могерини је рекла да су предвиђене економске санкције против владе председника Николаса Мадура.

Док је Европски парламент признао венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида као де факто председника Венецуеле.