Британска обавештајна служба тврди да је агент кинеске владе ступио у контакт са чланом парламента са циљем мешања у политику Британије. МИ5 је на то упозорио председника парламента, а обавештени су и сви посланици.

То питање је пред Доњим домом британског парламента покренуо конзервативни посланик Ијан Данкан Смит који је се позвао на писмо председника парламента Линдзија Хојла.

У писму се наводи да је МИ5 контактирао Хојла и упозорио га на жену по имену Кристин Ли за коју се тврди да је деловала у име кинеске Комунистичке партије.

Претпоставља се да је Ли била део парламентарне групе Кинези у Британији, која је сада расформирана. Та група је наводила да им је циљ да „унапреде интеграцију британских Кинеза у друштво Британије, као и њихово представљање и учествовање у британском демократском процесу“.

Данкан Смит је затражио ревизију процедура која се тичу одобравања акредитација за људе који желе да раде у Доњем дому парламенту, као и да се објави да ли је Ли имала приступ подацима који би могли да угрозе људе у Британији, посебно оне који су, како је казао, побегли из Кине.

„Обраћам се као члан парламента који је санкционисан од стране кинеске владе да је ово питање које буди озбиљну забринутост“, додао је Данкан Смит, који је критиковао однос Кине према Ујгурима.

Иначе, упозорење британске обавештајне службе објавио је конзервативни портал „Guido Fawkes“ који тврди да је Ли „обезбеђивала финансијске донације парламентарцима у име страних држављана из Хонгконга и Кине“, пренео је РТ.

Оставите Коментар