Оперативна група британске обавештајне службе МИ6 у среду је из Македоније пребачена на Косово и Метохију, и то искључиво због доласка председника Александра Вучића – открива за „Новости“ добро информисан извор из обавештајних структура.

Како преносе наши извори, Вучићева посета спада у високоризичне и за њу су, и политички и безбедносно, веома заинтересоване разне структуре, не само са ових простора, него и из светских центара моћи. А посебно британске обавештајне службе, чији оперативци већ дуже имају појачан ангажман на овим просторима, о чему су „Новости“ већ писале.

Према нашим информацијама, за дводневну посету председника КиМ на ноге су подигнуте све српске службе безбедности, али и међународне снаге у покрајини. Трасе којима се буде кретао Вучић и сва места која ће посетити обезбеђиваће припадници Кфора и Косовских полицијских снага. У ваздуху ће све време посете бити два хеликоптера Кфора, а још две летелице са санитетским материјалом биће у приправности.

Стручњак за безбедност Божидар Спасић каже да је посета безбедносно изузетно сложена, али сматра да председник није угрожен и да ће све проћи без инцидената:

– Наравно, никад нисте потпуно сигурни, јер увек постоје групе које су ван контроле или су под контролом неких моћних фактора. Постоје велике службе, попут британске, којима ова посета није у интересу и које могу да закомпликују ствари. Ипак, имајући у виду да ову посету није одобрила Приштина већ међународне снаге на КиМ, очекујем да ће оне и учинити све да не буде неких непредвиђених ситуација.

Криминолог Златко Николић упозорава да поруке које стижу из Приштине попут оне да би „Вучић мога да прође као Ђурић“ подгревају атмосферу, која је слична оној пред одлазак српског председника у Поточаре где је једва избегао линч:

– Матрица је иста и све указује на то да се спрема сличан сценарио. Верујем да су и наше службе, али и међународни фактори извукли поуке из Поточара и да ће учинити све да не буде неугодних ситуација.

В. Н.

Оставите Коментар