Џејмс Kер Линдси, истраживач и предавач на чувеној Лондонској школи економије и политичких наука и један од најбољих британских познавалаца прилика на Балкану открива ко ће се у новом саставу британске владе Бориса Џонсона највише бавити овим регионом и односима са Србијом.

Према речима експерта за Балкан, ту улогу Борис Џонсон, највероватије ће препустити новом шефу дипломатија Доминику Рабу и министру за Европу Kристоферу Пинчеру. Линдси оцењује и да је Џонсонова посета сасвим реална.

Kер Линдси истиче да је Џонсон пријатељ Србије, али и открива шта би га могло спречити да се одмах позабави балканским питањима.

– Свакако мислим да је Џонсон пријатељ Србије. Често је говорио о свом искреном поштовању према вашој земљи. Исто тако, док је био министар спољних послова било је јасно да се интересовао за Србију и да подржава блискије везе између Британије и Србије. Стога се надам да би то могло да допринесе даљем побољшању односа – рекао је он, а затим додао:

– Међутим, важно је запамтити да ће се он још дуго фокусирати на Брегзит. Не мислим да ће он преузети директну улогу у ширим спољнополитичким питањима.

У нашој земљи се после Џонсоновог преузимања премијерске позиције доста говорило о његовом противљењу бомбардовању, када је током 1999. године у нашој земљи радио као новинар, а Kер Линдси се у потпуности слаже да је Џонсон гласно изражавао своје противљење НАТО интервенцији у нашој земљи.

Он је напоменуо да ће Британија са Џонсоном на челу наставити да ради на томе да земље Западног Балкана постану део Европске уније, али и да ће поштовати сваки пут који те земље одаберу, поготово у светлу британског изласка из уније.

Kер Линдси је на крају нагласио да ће по питању Kосова и свих других проблема са којима се Србија суочава у региону Џонсон препустити водећу улогу новом министру спољних послова Доминику Рабу и министру за Европу Kристоферу Финчеру. У фокусу Џонсоновог рада ће дефинитивно бити Брегзит, и изналажење начина како да се што безболније приведе крају британски „развод“ од ЕУ.

Leave a Reply