Русија може да организује цунами за земље НАТО-а уз помоћ најновијих нуклеарних торпеда Посејдон, написао је Џек Волтерс, колумниста британског листа Експрес.

„Руска нуклеарна торпеда су способна да потопе Велику Британију у морске дубине“, наводи се у чланку.

Аутор чланка је нагласио да ово оружје производи минимум буке и маневара, што онемогућава снаге Северноатлантске алијансе да га униште.

Свака нуклеарна подморница може да носи до шест ових торпеда, подсетио је Волтерс.

Владимир Путин је први пут најавио развој Посејдона у обраћању Савету Федерације 2018. Према његовим речима, такви подводни дронови могу бити опремљени и конвенционалним и нуклеарним оружјем, што ће им омогућити да погађају различите циљеве, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

„Посејдони“ ће бити постављени на вишенаменске нуклеарне подморнице класе „Белгород“ и „Хабаровск“. Карактеристике ових нуклеарних подморница су класификоване.

Русија је више пута наглашавала да нема агресивне намере према другим државама. Истовремено, како напомињу у Москви, Запад има за циљ конфронтацију и експанзију укључивањем нових држава у Северноатлантску алијансу и дестабилизацијом граница.

Оставите Коментар