ОРУЖАНЕ снаге Украјине месечно изгубе и до 20.000 војника, па представници војних регрутних центара и канцеларија буквално трче за сваким да му уруче позив пише британски лист Дејли мејл.

Као што је наведено у чланку, Украјинци су забринути због метода које Кијев користи за мобилизацију војних обвезника.

Дакле, жена се пожалила да су службеници сустигли 18-годишњег бициклисту како би га обавестили о потреби доласка на место регрутовања. У Лавову су мушкарцима уручени позиви одмах на улазу у цркву, што је изазвало негодовање свештеника, а у Одеси је полиција тражила потенцијалне војнике на плажи.

Шеф Лавовске администрације Максим Козицки је заузврат критиковао дистрибуцију регрутационих позива у порти, у близини, храма. Према његовим речима, регруте треба тражити у тржним центрима, рекреативним зонама и блокадама путева.

Један од интервјуисаних становника Западне Украјине признао је да више не излази из куће како не би ушао у редове Оружаних снага Украјине.

Посматрачи британског издања подсетили су на недавну одлуку главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног, који је увео строга ограничења у кретању војних обвезника од 18 до 60 година. Иако је председник Владимир Зеленски касније отказао ову наредбу, она одражава број губитака у Оружаним снагама Украјине, сматрају новинари.

Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну операцију за ослобађање Донбаса. Владимир Путин је њен циљ назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Министарство одбране саопштило је да је војска већ извршила главне задатке прве етапе – значајно је смањила борбени потенцијал украјинских снага безбедности.

Оставите Коментар