Америчка агенција АП известила је данас да ће Русија Србији испоручити софистицирани антиракетни систем “панцир”, без обзира што су САД упозориле на могуће санкције у том случају.

АП је пренела вест руске агенције Тас с да ће систем “панцир-С” бити испоручен Србији “у наредних неколико месеци у складу са потписаним уговором”.

Америчка агенција наводи да је председник Србије Александар Вучић синоћ потврдио да Србија купује одбрамбено оружје од Русије, али да жели да избегне америчке санкције или било какву врсту конфротације са САД.

– Србија се наоружава, јер је слободна земља окружена државама чланицама НАТО са којима желимо пријатељске односе – рекао је Вучић, додајући да не жели да дозволи да Србија “буде слаба као што је била 90-их година”.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер је, подсећа АП, упозорио прошле недеље Србију да би набавка руског оружја могла да буде ризик за америчке санкције.

– Надамо се да ће наши српски партнети бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте – рекао је тада Палмер за македонску телевизију Алсат М.

Русија помаже Србији да ојача војску борбеним авионима, јуришним хеликоптерима и тенковима, што, како констатује АП, изазива забринутост на Балкану који је био погођен ратовима.

Србија је, наводи даље АП, кључни савезник Русије иако жели чланство у ЕУ, а Београд инсистира на томе да неће у НАТО и одбија да се придружи западним земљама у санкцијама уведеним Русије због сукоба на истоку Украјине.

Директор руске агенције увоз и извоз одбрамбених производа “Рособоронекспорт” Александар Михејев је раније данас рекао да ће Русија испоручити Србији ракетни систем “панцир-С” у наредних неколико месеци, у складу са потписаним уговором.

– Ракетни системи се састављају, а српски специјалци су на обуци. Све се одвија по плану и неће бити одлагања – рекао је Михејев агенцији Тас с.

Оставите Коментар