Британским војницима у операцији у Естонији, тик уз руску границу, наређено је да глуме да су приправни за борбу током божићне посете новог шефа оружаних снага, адмирала Тонија Радакина, пише британски таблоид Мирор у свом недељном издању.

У интерној поруци која је процурила у јавност, војницима је наређено да се „претварају“ да врше инспекцију возила када је адмирал Радакин стигао 20. децембра.
Извор је рекао за Сандеј Мирор да је сам војни врх желео да покаже начелнику штаба одбране да се трупе у операцији Кабрит у Естонији „не гасе“ ни за Божић и да су спремни за дејство.

Више од 900 британских војника, укључујући краљевску артиљерију, налази се у близини руске границе у овој балтичкој држави. У наређењу се наводи да ц́е адмирал Радакин посетити хангар са тешким наоружањем, укључујући гусеничарски топ АС90 и лаки тенк „стормер“.

„Покрените возила, отворите све…“, пише, између осталог у упутвству.

Један извор је рекао: „Ова глупост се дешава сваки пут када виши официр посети базу. Војници раде бесмислене задатке. Официри мисле да подижу морал, али војници се зезају и губе преко потребно време“.

Сер Тони је након посете твитовао: Било ми је драго што сам упознао особље Британске војске у Естонији. Њихово присуство уз НАТО партнере показује непоколебљиву посвећеност Велике Британије европској безбедности.

Ови козметички маневри само додатно подгревају писање британског Експреса који је пред крај 2021. објавио да се британске трупе спремају за хитну евакуацију из Украјине и да не намеравају да улазе у било какав конфлик са Русима, ако до тога дође.

„Британско министарство одбране издало је наређење да почну припреме за хитну евакуацију британских војних лица из Украјине. Тренутно је познато да морају бити спремни за евакуацију у року од неколико сати од тренутка пријема наређења“, навео је Експрес, додајући да ће одлуку о евакуацији донети начелник Генералштаба заједничких операција Оружаних снага генерал-потпуковник Чарлс Стрикланд, кога два пута дневно извештавају о ситуацији на украјинско-руској граници.

Оставите Коментар