Радио-телевизија Србије (РТС) је у свом програму приказала мапу Србије без Kосова и Метохије, и то баш на дан почетка Битке на Kошарама 1999. године.

Наиме, у Дневнику 2, који се емитује у ударном термину у 19:31, репродукован је прилог о ситуацији са коронавирусом у Србији. Том приликом као илустрација коришћена је карта Србије прекривена хирушком маском.

Оно што је спорно на споменутој илустрацији је изостављање Kосова и Метохије.

View this post on Instagram

По ко зна који пут, Радио телевизија Србије у свом програму приказује мапу Републике Србије без Косова и Метохије. Овога пута, кроз вест о ванредном стању, маском су прекрили део територије на ком се налази Космет, али су оставили таман толико места да се види да је Космет изостављен. Неко је ту графику морао да направи, није скинута са интернета. Неко, запослен на РТС је, дакле, тражио слику територије Републике Србије, онда са ње обрисао Космет, па онда додао слику хируршке маске. А онда је уредник или неко друго одговорно лице то погледао и дао одобрење. Тај читав ланац искључује случајност као могућност разлога настанка ове „грешке". Изгледа нам да је у питању чиста намера, можда чак и провокација, а сасвим сигурно „испитивање јавног мњења". Ово је по ко зна који пут да се нешто овако догађа на РТС и невероватно је да нико никада за то није одговарао. Сматрамо да би надлежни органи морали да реагују, макар Канцеларија за Косово и Метохију неким саопштењем, а да би једино коректно било да РТС у првом следећем Дневнику упути извињење свим грађанима Србије, а посебно онима који живе на Косову и Метохији, због ове ((не)намерне) грешке. Нашем народу на Космету услови живота су већ довољно отежани и сведени на егзистенцијални минимум, последње што им треба је да их се одричемо, и то ни мање ни више него преко националне телевизије. Очекујемо реакцију надлежних, а посебно Канцеларије за Косово и Метохију и представника Срба на Космету. Поделите ову објаву, у нади да ће стићи тамо где треба. НЕМА ПРЕДАЈЕ! #sistemvrednosti #studenti #studentskaorganizacija #srbija #beograd #pravnifakultet #pravni #pravnifakultetubeogradu #omladina #mladi #системвредности #студенти #студентскаорганизација #србија #београд #правнифакултет #правни #правнифакултетубеограду #омладина #kosovoimetohija #kosmet #rts #dnevnik

A post shared by Систем вредности (@sistemvrednosti) on

Подсетимо, прошле године је у Јутарњем програму једном од анкетираних грађана блурована мапа KиМ са натписом „Нема предаје“ на мајици. РТС се након тог скандала извинио и саопштио да је у питању била грешка уредника.

Поставља се питање да ли је и овај дебакл изазван на исти начин или је ствар у уређивачкој политици ове телевизије.

Оставите Коментар