У Великом барутном магацину на Kалемегдану, где се чувају историјски споменици и статуе пронађене на простору читаве Србије, синоћ су непознати починиоци срушšили и оштетили статуу стару 17 векова.

Реч је о римској портретној статуи жене исклесане од белог мермера, а која потиче из 2-3. века нове ере, а пронађена на Kалемегдану код Војног музеја, у древном Сингидунуму.

Жена је обучена у хитон и химатион који јој прекрива главу. Припада типу скулптура назван „мала херкуланка“, који потиче из раздобља хеленизма, а Римљани су га копирали све до 3. века нове ере.

Она сведочи о високом друштвеном статусу појединих гражана Сингидунума, који су могли да приуште мермерне статуе које су их приказивале као достојанствене Римљане.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас тај простор и рекао да је полиција обавила увиђај, наводећи да се нада да ће починиоци бити пронађени и кажњени за тај „вандалски чин“.

  • Статуа у Великом барутном магацину је са краја другог односно почетка трећег века, стара је 17 векова, око век је чувана, а синоћ се десило да су неки хулигани дошли овде и уништили је. То се никада није десило на Београдској тврђави – рекао је Весић за Тањуг.

Додао је и да Србија нема много сачуване културне баштине и оценио скандалозним да и оно мало што се чува неко уништава.

  • Надам се да ће одговарати, а ако су малолетни, да ће одговарати њихови родитељи који очигледно нису васпитавали своју децу – навео је Весић.

Директорка ЈП Београдска тврђава Марија Рељић каже да се такав инцидент није догодио у последњих 20 година на тврђави.

  • Пријавили смо овај случај надлежним органима, који ће све даље да процесуира у вези са овим и надам се да ће починиоци бити пронађени – рекла је Рељић.

Да би спречили овакве негативне догађаје, каже Рељић, јавно предузеће ће ове године обезбедити видео надзор у целом комплексу.

Оставите Коментар