Скупштина Цетиња подржала је грађанску иницијативу, којом је предвиђено да се права својине Цетињског манастира пренесу са престонице на непризнату Црногорску православну цркву (ЦПЦ). За иницијативу је гласало 19 од 33 одборника локалног парламента.

Скупштина је подржала раније усаглашене закључке у којима се наводи да подржавају „Иницијативу грађана ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним верницима и равноправног и слободног вршења верских обреда и верских послова свим православним верским заједницама у Црној Гори“.

Такође, у усвојеном закључку осуђује се одлука Владе Црне Горе да се имовина манастира пренесе на државу.

  • Скупштина Престонице Цетиње снажно осуђује и протестује због деловања Владе Црне Горе и позива је да се уздржи од даљег противправног поступања, и да повуче донете акте и спроведене радње којима се без законског утемељења жели забранити располагање Престоници имовином која се налази у њеном неспорном власништву. Скупштина Престонице Цетиње позива надлежне државне институције да у складу са законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у својини Престонице од континуиране девастације коју врши Митрополија Црногорско приморска – цркве Србије – стоји у закључцима.

Скупштина Престонице, како се наводи, забрањује било какво адаптирање, реконструкцију или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добијене сагласности Престонице.

  • Овлашћује се градоначелник Престонице, да у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и Заштитником имовинско правних интереса Престонице, уз ангажовање адвокатског тима, у циљу заштите права и интереса Престонице пред надлежним државним органима, предузме одговарајуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир као исходиште историјског, државног и духовног идентитета Црне Горе и културно добро од највећег значаја за државу, заштити од узурпације и девастације, и обезбеди стварање предуслова да се одлучи о праву коришћења и управљања Цетињским манастиром – наводи се у закључцима.

Поред тога Скупштина Цетиња обавезује градоначелника да их редовно обавештава о предузетим мерама и радњама, у складу са наведеним закључцима.

  • Актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савести и вероисповести верницима и свештенству Црногорске православне цркве – стоји у закључцима које је усвојила Скупштина Цетиња.

Одборници су позвали представнике међународних организација, међународне институције и организације цивилног друштва да „допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима.“

Оставите Коментар