При обележавању Дана сећања на страдале током агресије НАТО-а, код Војног музеја на Калемегдану је постављен ракетни систем С-125 „Нева“.

Тим системом је пре 18 година оборен амерички бомбардер „стелт технологије“ Ф-117.

Присуствујући постављању лансирне рампе 5П73 и ракета 5В27Д/У, државни секретар Министарства одбране Србије Ненад Нерић казао је да тај музејски експонат треба да симболизује живот „свих оних који више нису с нама“.

„Није лако сећати се тешких тренутака и отварати старе ране, јер постоје оне које никада не зарасту, као и моменти који никако не могу бити заборављени. Почаст коју одајемо страдалим војницима, полицајцима и цивилима нека буде неми сведок трагичних догађаја“, рекао је Нерић, пренело је Министарство одбране.

Он је навео да се постављањем ракетног система „богати наша баштина још једним будућим културним добром које ће моћи да види како наша тако и страна јавност“.

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, постављању експоната присуствовали су и чланови борбене послуге 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране Војске Југославије који су оборили Ф-117 27. марта 1999. године.

Извор:  rs.sputniknews.com