У последњим данима повлачења америчких трупа из Авганистана, један амерички генерал састао се са лидерима талибана у Катару и упозорио их да држе своје снаге даље од Кабула још неколико дана или ће се суочити са претњом америчких ваздушних напада.

Генерал Френк Мекензи, шеф америчке Централне команде, седео је преко пута талибанског вође Абдула Ганија Барадара и показао му мапу са кругом око Кабула, око 20 до 30 километара изван града.

Мекензи је рекао Барадару да талибански борци морају остати изван круга или ће их САД напасти. Мекензи је објаснио да ће САД завршити повлачење што је пје могуће и да се талибани не смеју да се мешају, рекла су тројица високих званичника одбране за Ен-Би-Си Њуз.

Представници талибана сложили су се да се не мешају, али су истакли да на неким местима већ имају борце у кругу и да ти борци неће отићи.

Мекензи је објаснио да је његова мисија сигурно повлачење Американаца и савезника. Талибански лидери сложили су се да пусте Американце да оду и понудили су везу за безбедност око аеродрома.

Сутрадан су талибански борци улетели у Кабул, а ниједан амерички ратни авион није бомбардовао побуњенике, рекла су тројица високих званичника одбране.

Оставите Коментар